Vodnjan nemoćan dok kameni zidovi pripadaju državi

Stara vojarna uz cestu Galižana-Vodnjan (D. MEMEDOVIĆ)
Stara vojarna uz cestu Galižana-Vodnjan (D. MEMEDOVIĆ)

Zgrada stare kasarne u Galižani sve se više urušava, upozorio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vodnjana Flavio Gregorović, vijećnik SDP-a. Kamena zgrada ili ono što je od nje ostalo nalazi se uz samu cestu koja iz Galižane vodi u Vodnjan, a graniči s parcelom stambene kuće. "Stanje kasarne je drastično pogoršano. Urušio se još jedan dio i postaje sve ozbiljnija opasnost i za susjede i prolaznike", rekao je Gregorović, koji je pitanje ruševine potezao i na ranijim sjednicama Vijeća.

Upozoravajuće policijske trake

No, i tada, kao i sada, gradonačelnik Klaudio Vitasović odgovorio mu je da je Grad nemoćan dok god tim objektom upravlja država.

- Znamo da je pao još jedan zid, pokušat ćemo još jednom intervenirati kod državnih tijela. Tražili smo još prije deset godina da se nešto riješi, a prije par godina država je raspisala natječaj za tu nekretninu na koji se nitko nije javio, rekao je Vitasović navodeći da sluha države nije bilo, bez obzira tko bio na vlasti.

Zgrada vojarne, kako smo i pisali više puta, našla se u ljeto 2014. i na popisu stotinu zgrada koji je sačinio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a koje se planiralo konačno staviti u neku funkciju. Na popisu "Projekta 100" bili su veliki istarski vojni kompleksi poput Muzila, Hidrobaze, Marlere i drugih, ali i mala galižanska vojarna - zapravo kameni zidovi bivše vojne nekretnine, obrasli u bršljan i smokvu, na građevinskom zemljištu od 635 kvadrata.

Početkom prošle godine pisali smo da su se urušila dva zida kasarne, da je vodnjanski komunalni redar napisao rješenje o uklanjanju ruševne zgrade, da je Grad kontaktirao Državno odvjetništvo i DUUDI, ali samo se policija odazvala i u dogovoru s njom postavljene su trake koje bi trebale upozoriti sudionike u prometu na opasnost.

Pola milijuna kuna za ruševinu

Prošlog ljeta država je obavijestila Vodnjan da se mogu javiti na natječaj i kupiti kasarnu za pola milijuna kuna. No to je, rekao je tada gradonačelnik, besmislen iznos, jer se po toj cijeni nitko neće javiti na natječaj za ruševinu, odnosno državno ruglo, kako ju je tada nazvao.

Za Kapucinski samostan ima ideja ali nema novca

Na Vijeću je spomenuta još jedna zapuštena nekretnina, no ovog puta u centru Vodnjana. Josip Linardić iz HSU-a pokrenuo je pitanje uređenja Kapucinskog samostana u gradskom parku, ali i kina čiji se krov davno urušio i naslanja se na tu zgradu. Stari samostan danas služi kao stambena zgrada, a kino je zapravo samostanska crkva koja je davno prenamijenjena u kino. Te su zgrade u vlasništvu Vodnjana.

- To nije isti slučaj kao s galižanskom kasarnom čiji je vlasnik Republika Hrvatska. Imamo ideje što učiniti sa samostanom, ali moramo reći i da nemamo novca. Spremamo projekte za to i svakako ćemo ih kandidirati kako bismo došli do sredstava za uređenje samostana, zaključio je Vitasović. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter