Vodnjan ne može naplatiti gotovo 25 milijuna kuna

Vodnjan planira nove turističke sadržaje (Arhiva)
Vodnjan planira nove turističke sadržaje (Arhiva)

Proračun grada Vodnjana za prošlu godinu ostvaren je u iznosu od 46,66 milijuna kuna, što je 96 posto od plana, stoji u godišnjem obračunu proračuna grada Vodnjana koji je sinoć prihvatilo Gradsko vijeće. Naplatom poreza u gradsku se kasu slilo 12,56 milijuna kuna ili 81 posto od planiranog, što je šest posto više nego godinu ranije.

Najmanje ostvarenje bilježi porez na korištenje javnih površina, 39 posto, te porez na tvrtku s ostvarenjem od 47,42 posto u odnosu na godišnji plan. Udio prihoda od poreza u ukupnim prihodima i primicima iznosi 26,94 posto. Prihodi od imovine lani su ostvareni u iznosu 90,17 posto, odnosno 3,29 milijuna kuna, a oni od administrativnih pristojbi te po posebnim propisima ostvareni su u iznosu od 23,33 milijuna kuna, odnosno 106,68 posto iznosa. Najveći udio u ostvarenju tih prihoda ima prihod od komunalnog doprinosa i prihod od komunalne naknade.

Rashodi i izdaci grada Vodnjana za prošlu godinu iznose 43,30 milijuna kuna i manji su od planiranih za 1,51 milijuna kuna ili 3,38 posto. Realizacija rashoda za 2013. veća je u odnosu na godinu prije za 36,56 posto. Na posljednji dan prošle godine u Gradu Vodnjanu bilo je zaposleno 47 djelatnika.

Ukupna potraživanja Grada iznose 24,91 milijuna kuna, a za njihovu naplatu Grad je poduzimao prisilne mjere poput opomena i ovrha. Za prihode poslovanja grada na zadnji dan prošle godine potraživanja su iznosila 17,35 milijuna kuna, a potraživanja od prodaje nefinancijske imovine 7,27 milijuna kuna. Ukupne obveze na zadnji dan prošle godine iznosile su 7,39 milijuna kuna.

Gradsko vijeće dalo je podršku projektu Vodnjan - Negrin investitora Ilirija tri iz Zagreba s ciljem razvoja ugostiteljsko-turističkih i sportsko-rekreativnih zona vodnjanskog zaobalja, a prezentirali su ga predstavnici investitora i pulske tvrtke Urbis. Ukupna površina vlasničkog zemljišta koje se nalazi uz prometnicu Vodnjan -Bale je 198 hektara, a među planiranim sadržajima su hotel sa 240 soba i vile, kao i golf igralište s 18 rupa s popratnim sadržajima.

Preduvjet za realizaciju projekta njegovo je uvrštenje u izmjene Prostornog plana Istarske županije te Prostornog plana grada Vodnjana, nakon kojeg slijedi donošenje Urbanističkog plana uređenja tog područja. (P. LUKEŽ)

 


Podijeli: Facebook Twiter