Vodnjan: Na zapuštenu zgradu staviti hipoteku

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

- Spremamo projekte kojima ćemo natjerati vlasnike da paze na svoje nekretnine, da im s fasada ne otpadaju gurle, da ne budu opasne za ljude. Već smo se konzultirali s pravnicima i donijet ćemo odluku po kojoj će vlasnicima, ako u nekom roku ne poprave fasadu, Grad Vodnjan upisati hipoteku na njihovu zgradu u zemljišnim knjigama. Vrlo brzo takvu odluku predložit ćemo Gradskom vijeću i o njoj ćemo raspravljati, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović na zadnjoj sjednici vodnjanskog vijeća.

Bio je to odgovor na vijećničko pitanje Josipa Linardića (HSU) koji je pitao postoji li neki gradski fond za sufinanciranje obnove fasada, osobito u starogradskoj jezgri.

- Dobili smo novac od legalizacije pa predlažem da se to uloži u fasade. U mojoj ulici na jednoj zgradi piše "casa de matti", a u drugoj su bile štrige. Kamen će s fasade pasti nekom na glavu. Moramo utjecati na te ljude, moramo to popraviti. Šoldi se za to moraju naći i gotovo. Nema gurle u 21. stoljeću kad pada daž, a hvalimo se da smo bogat grad, komentirao je Linardić.

Pitanje obnove fasada je uvijek aktualno i već dugo traje, dodao je Vitasović. Također, struktura stanovništva i vlasnička struktura zgrada stvaraju teškoće pri rješavanju ovog problema, rekao je, a Grad ulaže i uređuje fasade tamo gdje je suvlasnik.

Neke nekretnine imaju i po deset do dvadeset vlasnika, a osim Vodnjana, takvi slučajevi postoje i u Peroju i Galižani.

- Smatramo da nismo bogati, daleko smo od toga. Također, zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša sufinanciramo energetsku obnovu fasada i za to smo izdvojili sto tisuća kuna u proračunu. Naš udio u obnovi je deset posto pa pozivamo vlasnike da što prije kandidiraju projekte obnove, rekao je Vitasović.

- Što će biti s bivšom gostionicom u Domu mladih, ugostiteljskim objektom Girotonda, pitao je Andrej Glavaš (SDP). "Pizzeria će biti otvorena najkasnije do 15. lipnja, radit će i vodit će je tvrtka u vlasništvu Grada pa neće ići na natječaj", rekao je Vitasović. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter