Vodnjan: Na palaci se radi unatoc zabrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je pulski Opcinski sud još pocetkom godine donio rješenje kojim se Gradu Vodnjanu zabranjuju svi radovi na palaci Portarol, a rješenje je nakon žalbe u travnju potvrdio i Županijski sud u Puli, Grad unatoc tome nastavlja rekonstrukciju te gradevine.

Sudske postupke pokrenula je obitelj Korbar, a, kako navodi Davor Korbar, kad su lani pocele pripreme za radove u palaci Portarol, Grad je bez njihovog znanja uzurpirao nekretninu u njihovom posjedu koja se nalazi u sastavu palace. Obitelj Korbar podnijela je stoga protiv Grada Vodnjana tužbu zbog smetanja posjeda na Opcinskom sudu lani krajem studenog.

Nedugo prije toga, kako je rekao Korbar, provaljena su im dvokrilna metalna vrata na ulazu u kucu te su zakljucana lokotom. Dodaje i da su im, nakon što je po gradskom nalogu provaljeno u prostor, odneseni alat i druge stvari koje su tamo držali.

Buduci da su se pripreme za rekonstrukciju palace nastavile uklanjanjem medukatne konstrukcije, u sijecnju je Korbar zatražio zaštitu posjeda. Medu razlozima je bio i taj što bi nakon adaptacije koju provodi Grad na kuci u posjedu obitelj Korbar bila sužena ulazna vrata u prizemlju koja koristi kao ulaz u garažu, a zatvaranjem otvora u medukatnoj konstrukciji ne bi mogli postaviti ljestve zbog pristupa na više etaže, stoji u obrazloženju Opcinskog suda.

No, unatoc privremenoj mjeri tog suda kojom su zabranjene promjene na nekretnini Korbarovih uz nalog da se svi gradevinski radovi obustave, Grad je ipak nastavio radove uloživši žalbu na rješenje Opcinskog suda koju je u travnju odbio Županijski sud.

- Grad Vodnjan ne poštuje naše pravo posjeda, kao ni sudske odluke. U zakonskom roku tužio sam ih za smetanje posjeda, a nastavili su rad unatoc zabrani i mojoj žalbi. Radi se gotovo svaki dan, vec su iskopali udubinu u prizemlju, a srušili su i jedan pregradni zid, kaže Korbar. Nitko iz Grada, dodaje, dosad ga nije kontaktirao.

Gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic naveo je, pak, u svom dopisu da je lani u studenom troclano povjerenstvo Grada Vodnjana ušlo u posjed nekretnine Korbarovih koja je, po njegovim tvrdnjama, u gradskom vlasništvu. Nešto prije toga, dodaje, taj je prostor bio pretvoren u garažu te su se u njemu nalazili razni predmeti. (Piše Petra LUKEŽ; snimio Saša MILJEVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter