Vodnjan: Na izložbi 260 ptica od 25 uzgajivača

 Ptičice su posebno zanimale djecu
Ptičice su posebno zanimale djecu

U Vodnjanu je od petka do nedjelje održano Otvoreno ornitološko prvenstvo Istre u organizaciji Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Istra iz Pule. Izložba je okupila, doznajemo od Ervina Jelenace iz ove udruge, inače uzgajivača i međunarodnog suca, čak 262 ptice, koje je izložilo ukupno 25 uzgajivača iz cijele Istre i Rijeke.

Šampionom izložbe proglašen je križanac češljugara i ahat kanarinca vlasnika Josipa Kresine dok je u kategoriji "lipokromskih kanarinaca" pobijedio crveni intenzivni kanarinac Ervina Jelenace, a u kategoriji "melaninski kanarinac" žuto intenzivni uzgajivača Zdenka Trdića.

- Na izložbi su se predstavili lipokrom odnosno jednobojni kanarinci i melaninski, odnosno kanarinci sa crnim crtežom, zatim križanci sa češljugarima koje je uzgajao još i Mate Balota i to je ostalo u našoj tradiciji pa sve do egzota odnosno ptičica iz Meksika i Venezuele koje su prije stotinjak godina uvezene i domestificirane odnosno prilagođene za kućni uzgoj, naveo nam je Jelenaca te napomenuo da se uzgojem, zbog strogih europskih pravila, bavi sve manje ljudi.

- Trendovi i način života su drugačiji što je osjetno utjecalo na samo držanje i uzgoj ptica. Kao i svaka životinja, i ptica je dodatna obveza od kojih ljudi bježe nego se bave ovakvim hobijem, kaže ovaj uzgajivač. (NAPISALA Borka PETROVIĆ/SNIMIO Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter