Vodnjan: Misa za 803. obljetnicu župe sv. Blaža

Biskup u miru mons. Ivan Milovan (M. MIJOŠEK)
Biskup u miru mons. Ivan Milovan (M. MIJOŠEK)

Svečanom misom u crkvi sv. Blaža koju je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan, danas je u Vodnjanu obilježena 803. obljetnica župe svetog Blaža odnosno proslava tog sveca zaštitnika i čudotvorca.

- Ovaj dan, 3. veljače u našem je pamćenju utisnut kao dan koji se ne može preskočiti i koji ukazuje da pred očima uvijek moramo imati mučenika sv. Blaža, pomoćnika u našim svakodnevnim problemima. Nismo sami, čovječanstvo je stvoreno da bude jedna velika obitelj. Stara hodočasnička središta poput marijanskih svetišta, Santiaga, Rima stvarala su dušu Europe, donosila duhovnu povezanost koja je danas potrebna u našoj domovini i šire, istaknuo je Milovan.

Dodao je da je sv. Blaž starokršćanski mučenik kojih je u prva tri stoljeća proganjanja pobijeno oko 30 tisuća. Sv. Blaž je bio pastir u teškom vremenu, dobrotvor, a mučeništvom je dokazao vjernost Bogu.

- Mučenici su uvijek uzor i poticaj vjernicima, a posebno danas jer je ovo vrijeme obilježeno moralnim relativizmom kad ništa nije sigurno. Ovo je vrijeme hedonizma i materijalne gramzljivosti. Mučenik je simbol posve drugih vrijednosti, a to su obitelj, čovjek... Mučenik slijedi Isusov zakon pšeničnog zrna - ono mora umrijeti da bi dalo rod. To znači da moramo dati sebe, odricati se, nositi svoj križ jer to je ispunjen život na pravi način, rekao je biskup. Naglasio je da su važni znakovi vjere odnosno Božić, Uskrs, nedjelja za koju nije dobro da nam se "briše" jer je to dan zajedništva i jer čovjek nije stroj koji treba samo raditi.

- Živeći vjeru dajemo doprinos kulturi društva jer gdje ima vjere, nema psovke, osvete, nevjere. Vrijednosti vjere najbolje se u dušu ucjepljuju u obitelji jer kako je rekao papa Ivan Pavao II "budućnost svijeta prolazi kroz obitelj".

No, ona je danas krhka, mnogi ju pokušavaju diskreditirati. Zabrinjavajuće je danas čuti neke političare koji smatraju da država treba odgajati djecu, ne obitelj, rekao je Milovan.

Spomenuo je i našeg novog blaženika Miroslava Bulešića koji je bio dobar samaritanac svojim vjernicima. Za njega, sv. Blaža i blaženika Alojzija Stepinca možemo reći ista vjera - isti duh, zaključio je. Vodnjanski župnik Marijan Jelenić u svom je obraćanju naglasio da su napisane na tisuće stranica o tome zašto je tako velika crkva poput ove sv. Blaža sagrađena u tako malom mjestu.

- Zato jer je ova crkva hodočasnička i građena je za njihov prihvat. Nastavljamo tu tradiciju, u crkvi imamo relikvije našeg mučenika te još 300 svetaca. Na oltaru je komad kosti ruke sv. Blaža koji je bio čudotvorac, i nakon čije smrti su se nastavljala događati čuda. Iz godine u godinu o njemu saznajemo sve više, rekao je Jelenić. Obzirom da se svetog Blaža zaziva protiv bolesti grla, i danas je uz pričest održan tradicionalni blagoslov te pomazanje grla uljem. (T. GRBIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter