Vodnjan: Lovio zaštićene ptice


Radi držanja ukupno 24 strogo zaštićene ptice protiv 63-godišnjaka s područja Vodnjana slijedi kaznena prijava zbog uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Pulska policija je provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je muškarac na području Vodnjana izlovljava zaštićene svojte životinja. Pretragom doma i drugih prostorija u četvrtak, policija je pronašla 21 jedinku ptice češljugara i tri jedinke ptice batokljun, koje su proglašene strogo zaštićenim vrstama.

Također je utvrđeno da muškarac nema pribavljenu dozvolu nadležnog ministarstva za uzgoj navedenih ptica te su one izlovljene iz prirode i nisu plod domaćeg uzgoja. Pronađene ptice su oduzete, a daljnju brigu o njima je preuzela inspektorica zaštite prirode.

Utvrđeno je da je počinjenjem kaznenog djela, sukladno Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, osumnjičeni počinio štetu od više tisuća kuna te se protiv njega podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter