Vodnjan: Križanac češljugara i kanarinca šampion

Šampion izložbe (N. LAZAREVĆ)
Šampion izložbe (N. LAZAREVĆ)

Križanac češljugara i kanarinca Ecia Marasa šampion je u pojedinačnoj kategoriji izložbe, odnosno Ornitološkog prvenstva Istre koje se održalo u petak i subotu u Vodnjanu. Najuspješnijim izlagačima proglašeni su Manuel Juričić, čiji su lipokrom žuti i bijeli kanarinci dobili najviše bodova među izloženim pticama te Renato Mohorović s crvenim melaninskim kanarincima.

Ptice su bile podijeljene u grupe po vrstama i bojama koje su se ocjenjivale posebno, a bodovali su se boja, kategorija, perje, oblik i opći dojam. Svih 280 ptica (lipokrom žuti i lipokrom crveni kanarinci, melanin žuti i melanin crveni kanarinci, razni križanci)

koje je izložilo 20 izlagača pregledano je na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu i posjeduje valjanu svjedodžbu o zdravstvenom stanju. Organizator izložbe je Udruga za zaštitu i uzgoj ptica "Istra" osnovana još 1971.

- Imamo dugogodišnju tradiciju uzgoja ptica, ali broj članova se zbog krize osipa jer je sve teže pratiti trendove na polju ornikulture. Ostaju većinom stariji članovi, rekao nam je Ervino Jelenaca, predsjednik udruge. Istaknuo je i zanimljivost da je Mate Balota tijekom studiranja u Zagrebu uzgajao križanca kanarinca i češljugara.

S obzirom da su neki od posjetitelja bili zainteresirani za kupnju kanarinaca Jelenaca preporučuje da se uvijek kupuje direktno od uzgajivača koji će uvijek dati garanciju i, ukoliko mušterija nije zadovoljna, zamijeniti pticu. Također će ponuditi savjete o hranjenju i uvjetima držanja, te garantirati da su ptice zdrave jer su prošle veterinarsku kontrolu.

Svi koji žele imati kanarinca kao kućnog ljubimca moraju biti upoznati s minimalnim uvjetima njihovog držanja. Jedan od njih je da ptica ne smije biti na propuhu i u ugrijanom prostoru. Najidealnije mjesto je balkon ili hodnik s dnevnom svjetlosti. Kanarinci nisu zahtjevni, voda im se mijenja na dnevnoj bazi, a hrana svaki drugi dan. Jednom ili dva puta tjedno treba ih počastiti kriškom jabuke ili suhim radićem. List ne smije biti mokar jer dobiju proljev. Mužjaci, koji za razliku od ženki pjevaju, ne smiju se udebljati jer onda prestanu pjevati. Kod uzgajivača kanarinci žive pet do deset godina, a kao ljubimci nešto manje zbog uvjeta držanja. Cijena im je od 100 do 300 kuna.

Iako je uobičajeno mišljenje da su kanarinci žuti, Jelenaca otkriva da su oni prije tisuću i pol godina bili tamnog perja. U leglu se jednom slučajno pojavila ženka sa žutim pjegama što je ustvari bila anomalija i uzgajivači su je nastavili pariti čime se polako došlo do žute boje, ali i narančaste te crvene. (T. GRBIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 - GO02838822.jpg

Ervino Jelenaca

N. LAZAREVIĆ

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter