Vodnjan krenuo s ovrhama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Vodnjan muku muci s neplatišama, pa mu "u kasi" nedostaje 19 milijuna kuna na koliko su se popela potraživanja posljednjih nekoliko godina, saznajemo od procelnice Odjela za financije Kristine Buršic. Od toga bi za vecinu dugova uskoro mogla nastupiti zastara, s obzirom na to da su stariji od tri godine. Ukoliko Grad na vrijeme pokrene postupak ovrhe ili sudske naplate, rok se produžuje na deset godina. Upitno je u kojoj ce mjeri Grad uspjeti pokrenuti tužbe i sprijeciti time zastaru za svoja potraživanja.

Kako doznajemo od procelnice Buršic, za dugove u visini od 14 milijuna kuna Vodnjan je gradanima uputio opomene, a odnose se na neplacene gradske poreze, komunalne naknade i doprinose, naknade za groblje i trajno korištenje grobnih mjesta, naknade za javne površine, spomenicku rentu, naknade za prikljucke, zakup poslovnih prostora, najamnine, za odvoz komunalnog otpada i za porez od prodaje nefinancijske imovine.

- Za preostala dospjela potraživanja od poreza za kuce na odmor, poreza na tvrtku, za komunalne doprinose i drugo u iznosu nešto vecem od pet milijuna kuna pokrenuti su postupci radi naplate duga putem izdanih rješenja o ovrsi i potraživanja su prijavljena u stecajnu masu dužnika da ne bi nastupila zastara. Grad Vodnjan, inace, kontinuirano provodi sve što je u njegovoj moci radi naplate potraživanja, te se iz godine u godinu povecavaju i mjere naplate, kaže Buršic.

Zahvaljujuci tome, Grad Vodnjan uspio je ove godine smanjiti potraživanja za 3,9 milijuna kuna, odnosno 12,4 posto u odnosu na prethodnu proracunsku godinu. S druge strane, ukupne obveze Grada Vodnjana prema dobavljacima do kraja 2009. godine iznosile su oko osam milijuna kuna, no velik dio njih nije još dospio. Gradonacelnik Klaudio Vitasovic u nekoliko je navrata istaknuo da se Vodnjan odlucio oštro obracunati s neplatišama, iako pritom moraju biti svjesni strukture svojih dužnika jer su mnogi od njih socijalni slucajevi. Dugovi se, istaknuto je, moraju naplatiti kako se ne bi dovelo u pitanje zadovoljavanje javnih potreba gradana.

- Nažalost, u vrijeme sveopce gospodarske krize moramo biti i socijalno osjetljivi, pa kad se ustanovi da je odredena fizicka osoba dužna, a korisnik je socijalne pomoci, pokušavamo naci nacina da joj izademo u susret, te se cesto kod takvih situacija odobrava i obrocno placanje komunalne naknade kako bi se lakše podnio teret placanja. Što se pak tice dugovanja za zakup poslovnog prostora, za što Grad potražuje nešto više od tri milijuna kuna. Osim opomena i ovrha pokrenuli smo i raskidanje ugovora putem javnog bilježnika, ali i tužbe radi utvrdivanja, osiguranja i ostvarenja naših potraživanja, istaknula je Buršic.

Sva spomenuta dugovanja nagomilala su se u zadnjih nekoliko godina, a samo tijekom ove iz gradske je uprave poslano oko dvije tisuce opomena za ukupno 2,5 milijuna kuna. Neke od najvecih stavki koje sacinjavaju ukupna potraživanja Grada su i neplaceni komunalni doprinosi za stambene zgrade i kuce koje su razne tvrtke i obrti gradili na Vodnjanštini zadnjih godina, a od kojih su mnogi u meduvremenu otišli u stecaj ili prestali s radom.

- Za komunalni doprinos dospjela potraživanja iznose gotovo cetiri milijuna kuna i za njih su pokrenuti ovršni postupci odnosno tužbe kako zastara ne bi nastupila. Moram napomenuti da je svaki naš dužnik najcešce dužan i nekom drugom, jer je, primjerice, 40 posto od spomenicke rente prihod državnog proracuna, a 60 posto prihod jedinica lokalne samouprave. Ili, recimo, sredstva ostvarena od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države prihod su državnog proracuna u visini 25 posto, proracuna Županije isto toliko, dok 50 posto pripada proracunu jedinica lokalne samouprave na cijem se podrucju poljoprivredno zemljište nalazi, objašnjava Buršic.

Ugovor o zakupu bilo poljoprivrednog zemljišta, gradskog stana ili nekog drugog prostora lako je raskinuti ukoliko se zakupnina ne placa. No, dug uvijek ostaje, kao i problem Grada da iznade nacin kako naplatiti svoje dugove i s puno boljim stanjem u gradskoj blagajni krenuti naprijed.


Podijeli: Facebook Twiter