Vodnjan: Komunalnoj palači energetski certifikat

Komunalna palača ima energetski razred D (M. ANGELINI)
Komunalna palača ima energetski razred D (M. ANGELINI)

Grad Vodnjan, koji u sklopu Projekta gospodarenja energijom u gradovima i županijama Hrvatske već duže vrijeme prati energetsku potrošnju u 13 gradskih objekata, nedavno je certificirao zgradu Komunalne palače, a uskoro slijedi i energetski certifikat Doma mladih. 

- Dobili smo suglasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na natječaju za energetski certifikat koji ćemo izraditi za Dom mladih i potpisat ćemo s njima ugovor. Certifikat za upravnu zgradu, čiju izradu je također sufinancirao Fond, pokazao je da je ta zgrada u energetskom razredu D, rekao je pročelnik vodnjanskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Ezio Pinzan. Vodnjan od Fonda dobiva oko 40 posto, odnosno 2.500 kuna za certificiranje pojedinog objekta, koje ukupno košta sedam tisuća kuna, a ostatak financira sam Grad.

- Pomalo ćemo certificirati sve zgrade u vlasništvu Grada i napravit ćemo program sanacije kako bismo znali kakva ulaganja su potrebna za koji objekt. Za Dom mladih napravit će se pregled objekta, u kakvom su stanju stakla, fasada i izolacija jer su sve jedinice lokalne samouprave prema nacionalnom programu dužne za zgrade u svom vlasništvu napraviti energetski certifikat i zatim povećavati energetsku učinkovitost. Nakon toga možemo napraviti troškovnike i kandidirati projekte sanacije za EU fondove, primjerice. Cilj je, uz viši energetski razred, i manja potrošnja energije u objektima, rekao je. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter