Vodnjan: Kolači u humanitarne svrhe

Vodnjansko slatko ljeto - kolači u humanitarne svrhe (A. KANCELAR)
Vodnjansko slatko ljeto - kolači u humanitarne svrhe (A. KANCELAR)

Čak 57 vrsta različitih kolača, koje su izradile vrijedne ruke 28 vodnjanskih domaćica, rezultat su šestog po redu vodnjanskog Slatkog ljeta, manifestacije koja se svake godine održava na Narodnom trgu u sklopu Vodnjanskog ljeta. Riječ je o manifestaciji koju organizira vodnjanski ogranak Sindikata umirovljenika uz potporu Grada Vodnjana.

Kako doznajemo od Mirele Marini, tajnice udruge, vodnjanske su domaćice tijekom nekoliko dana marljivo, na volonterskoj bazi, izrađivale raznovrsne slastice; od tradicionalnih istarskih kolača - fritula, pampagnacha, kroštula, cukerančića, amareta, bumbarske torte od mendula, šećera i jaja pa sve do modernih slastica. Jedan dio kolača ponuđen je na degustaciju dok su se drugi pakirali i kutije i prodavali po cijeni od 20 kuna.

- I ove ćemo godine sve što utržimo prodajom donirati u humanitarne svrhe, a kome odlučit ćemo nakon zajedničkog dogovora, rekla nam je Marini te dodala kako su im ove godine kao gosti stigli članovi Etno udruge za očuvanje brodmoravičkih starina "Turanj" iz Brod Moravica u Gorskom kotaru.

Oni su okupljenima ponudili na degustaciju med, domaći pekmez te goranske slastice - kiflice s kimom, orahnjaču, makovnjaču i buhtle. S njima su bili i članovi udruge "Kućarci" koji su promovirali kućarenje, odnosno trgovinu putujućih trgovaca koja se u Gorskom Kotaru javila krajem 18. stoljeća. U prigodnom programu nastupili su Trio Val i mališani Društva naša djeca Vodnjan.

Inače, kako smo naknadno provjerili, svi su kolači prodani, a organizatori zadovoljni jer su uspjeli prikupiti čak 4.040 kuna. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter