Vodnjan: Izložba japanske umjetnice u EL Magazeinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoć je u vodnjanskoj galeriji El Magazein otvorena izložba japanske slikarice Takako Matskukawa pod nazivom "Works on Washi". Izložbu je pred mnoštvom okupljenih otvorila povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić, a posjetitelje su pozdravili i domaćin Germano Fioranti te zamjenica gradonačelnika Luana Moscarda Debeljuh koji su izrazili zadovoljstvo suradnjom galerije i grada.

Dvadesetak izloženih slika naslikane su na washi, tradicionalno ručno izrađenom japanskom papiru na koji Matkukawa drvenim štapićem ili kistom nanosi japanske pigmente, služeći se tradicionalnim slikarskim tehnikama poput tuša, ugljena, pastela i ulja. "Washi" list sastoji se od finih vlakana bilja koje tvore papir nalik na tkaninu, a autorica je napomenula da joj se čini da sadrže i japansko svjetlo.

"U maniri apstraktnog minimalizma, autorica u disciplinarno uređenim formama i ritmičko usklađenom adicijom geometrijskih likova metafizira prirodu. To je njeno osnovno izražajno sredstvo koje joj daje prepoznatljiv slikarski potpis", napisala je Kristina Tamara Franić u katalogu izložbe.

Takako Matskukawa rođena je u Japanu. Nakon završenog fakulteta u Tokiju, od 1973. do 1975. pohađa L'Académie des Beaux Arts u Parizu te od 1986. do 1991. sveučilište za primijenjenu umjetnost u Beču.

Članica je Društva likovnih umjetnika Austrije – Doma umjetnika. Samostalno je izlagala u Beču, Tokiju, Niigati i Osaki. Živi i radi kao slobodna umjetnica u Beču.

Izložba se može pogledati svakoga dana od 10 do 12 sati i od 19 do 21 sat. (Napisala i snimila Ana PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter