Vodnjan: Iz gradskog stana iseljena romska obitelj


Romska obitelj Ademi sa sedmero djece u dobi od jedne do 18 godina, iseljena je danas iz gradskog stana u ulici Trg statuta u Vodnjanu.

Nakon što su desetak godina boravili u ovom stanu u neposrednoj blizini vodnjanske place i za to vrijeme ga u više navrata pokušavali otkupiti i renovirati, danas su ipak morali iznijeti svoje malobrojne stvari u prisustvu suca Općinskog suda u Puli i pod paskom brojnih policajaca i pripadnika interventne policije. Cijeli događaj pratili su i brojni Romi, a došao je i predsjednik Centra kulture Roma Istre Ibrahim Punušković.

- U travnju smo u Zagrebu mi, kao predstavnici Roma, i predstavnici Grada Vodnjana razgovarali s delegatima Vladinog Ureda za nacionalne manjine i Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) i tražili da se potpiše bilo kakav sporazum da će se taj problem uskoro riješiti. Na kraju je uslijedila samo odluka suda o deložaciji koju evo danas provode, rekao je Punušković.

Dodao je da su izvadili vlasničke listove stanova i zemljišta na području Grada Vodnjana koji su u državnom vlasništvu da bi se našao kompromis za obitelji kojima prijeti deložacija. Nakon što su se s gradonačelnikom Klaudiom Vitasovićem složili oko osam zemljišta na kojima bi uz pomoć grada, države i EU fondova sagradili kuće za te obitelji, ponovo su zatražili rješenje od AUDIA ali ga nikad nisu dobili.

- Izigrali su i nas i gradonačelnika i zato ozbiljno razmišljamo da pokrenemo sudski postupak protiv države. Ovih dana će se nastaviti deložacije drugih romskih obitelji koje su već dobile rješenje o deložaciji, rekao je Punušković.

Tijekom deložacije nije došlo ni do kakvih ispada, ali su okupljeni Romi glasno izražavali svoje nezadovoljstvo. Među njima je bio i brat Ademi Đevrije koji živi u Njemačkoj i koji je rekao da da će o ovom slučaju obavijestiti inozemne medije da Europa vidi kako se njena 28. članica ponaša prema romskoj manjini.

Gradonačelnik Vitasović nije došao na mjesto događaja, ali je kratko rekao da je Grad u ovakvim slučajevima bespomoćan. - Grad naravno treba raspolagati svojom imovinom, ali država ima sasvim dovoljno prostora u koje bi mogla smjestiti ovakve obitelji, samo što očito nema političke volje da se ovaj problem riješi, odgovorio je Vitasović.

Doznajemo da bi već za koji dan trebala uslijediti i deložacija obitelji Hadža, koja bespravno živi u kući u vodnjanskoj Ulici Pian koja je u gradskom vlasništvu. (P. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter