Vodnjan iseljava bespravne stanare

Većina nelegalno useljenih nekretnina je u starogradskoj jezgri (Arhiva/ M. ANGELINI)
Većina nelegalno useljenih nekretnina je u starogradskoj jezgri (Arhiva/ M. ANGELINI)

Dosad je od 14 parničnih postupaka koje je Grad Vodnjan pokrenuo radi iseljenja i predaje u posjed bespravno useljenih nekretnina u svom vlasništvu, pravomoćno okončano njih deset. Sudski procesi traju već više od dvije godine na pulskom Općinskom sudu te su još dva u žalbenoj fazi, dok se za dva postupka još čeka donošenje prvostupanjske presude, saznajemo u Gradu Vodnjanu.

Naime, podsjetimo, Grad je podigao tužbe za iseljenje tijekom 2009. i 2010. godine da bi ušao u posjed svojih bespravno useljenih nekretnina. Glavnina takvih kuća i stanova je u starogradskoj jezgri, odnosno na Trgu statuta te u Ulici Pian, a u većini žive Romi. Šest od deset pravomoćno okončanih postupaka završeno je donošenjem odluka u korist Grada Vodnjana, dva je postupka Grad okončao ranim povlačenjem tužbe, dok su u preostala dva slučaja tužbe bile povučene jer su nekretnine naknadno bile dobrovoljno predane Gradu u posjed.

Također, u šest slučajeva pokrenuti su ovršni postupci. Provedena je i jedna deložacija, dok je druga bila planirana, no nedavno je odgođena zbog, kako saznajemo, zahtjeva socijalnih službi jer je u bespravno useljenom objektu bilo maloljetnih osoba.

Grad Vodnjan je u više navrata pokušao naći rješenje za bespravno useljene u suradnji s državnim institucijama, primjerice s Vladinim uredom za nacionalne manjine, no dosad nije u tome uspio, saznajemo od vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića.

Vitasović: Hadžina deložacija pitanje dana

Protiv bivšeg predsjednika županijskog Vijeća romske nacionalne manjine Redžepa Hadže 2010. godine pokrenut je ovršni postupak. "Faktična deložacija samo je pitanje vremena, odnosno trenutka kad će stranke primiti od suda zaključak o danu i vremenu kad će na lice mjesta izaći sudski ovršitelj", navodi Vitasović u svom dopisu.

Naime, kako smo već pisali, Grad mu je prije dvije godine, dok je s obitelji izbivao, zapečatio kuću u Ulici Pian, no on se vratio nakon nekoliko dana te skinuo pečat i ušao u stan. Time je počinio kazneno djelo pa je nastavljena procedura za iseljenje. Hadža nam je, pak, rekao da još uvijek živi u tom stanu i nije dobio nikakvu obavijest o deložaciji. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter