Vodnjan: Interaktivni vodič za bicikliste

Biciklistima na stazama kažuna i suhozida  (T. GRBIĆ)
Biciklistima na stazama kažuna i suhozida (T. GRBIĆ)

Mobilni GPS sustav za biciklističke staze na Vodnjanštini pod nazivom "G-point outdoor mobile" prezentirali su jučer u Vodnjanu direktorica Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić i projektant G-pointa Andraž Krivič iz ljubljanske tvrtke Geovidis.

- Taj će sustav nadopuniti staze uređene u sklopu projekta "Revitas - revitalizacija istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu" u kojem Grad Vodnjan sudjeluje kao partner. U sklopu projekta očišćene su staze kažuna i suhozida. One se nadovezuju na osam označenih biciklističkih staza s pristupom kulturno-povijesnim lokalitetima na Vodnjanštini ukupne dužine 130 kilometara, rekla je Smoljan Makragić. Stoga će svima koji ih žele koristiti, istaknula je, biti omogućen dodatni način snalaženja putem interaktivnog vodiča.

Ovakav sustav nedavno je uveo i Medulin, čije su biciklističke staze povezane s vodnjanskima. Besplatna aplikacija za medulinsko područje može se preuzeti na web-stranici  www.medulinriviera.info, a za Vodnjanštinu će od sljedećeg tjedna biti dostupna na www.vodnjan.hr. Namjera je, navela je Smoljan Makragić, povezati ovim sustavom južnu Istru, tj. područje Vodnjana, Medulina, Fažane i Pule, a na koncu obuhvatiti i cijelu Istarsku županiju.

Projekt ima dvije varijante - u uređaj se mogu unijeti sve biciklističke mape ili samo jedna. U sustavu su označene sve pojedinačne staze i atrakcije Vodnjanštine, a glasovno vođenje i softver bit će postavljeni i na hrvatskom jeziku.

Biciklistička karta namijenjena je svim NAVITEL navigacijskim uređajima te drugim uređajima koji podupiru različite operacijske sustave: Windows Mobile, Android, iOS, Symbian i BADA. Biciklističke mape odgovaraju i svim standardnim GPS uređajima. Sustav je prilagođen prosječnoj brzini biciklista od 20 kilometara na sat i prema tome računa vrijeme potrebno za obilazak te označava i koje su staze asfaltirane, a koje su makadamske. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter