Vodnjan im neće tražiti smještaj jer imaju nekretninu

Obitelj Ademi (M. MIJOŠEK)
Obitelj Ademi (M. MIJOŠEK)

Iako se očekivalo da obitelj Ademi koja je u petak deložirana iz stana u vlasništvu Grada Vodnjana u Ulici Angelo Ceccon jučer barem privremeno riješi stambeno pitanje, gradonačelnik Klaudio Vitasović dobio je tijekom dana informaciju da je Skender Ademi vlasnik nekretnine u Vinkuranu pa im Grad neće pomoći u rješavanju privremenog smještaja. Podsjetimo, riječ je o 12-članoj obitelji od čega je i petero predškolske djece.

U zemljišnim knjigama ta je Ademijeva nekretnina evidentirana kao oranica. Skender Ademi nam je potvrdio da je zaista njen vlasnik, no navodi da se na toj parceli nalazi samo jedna baraka prekrivena ceradom koja je prema njegovim riječima neuvjetna za život.

Budući da se improvizirani šator koji je deložirana obitelj podigla ispred kuće iz koje su nakon 13 godina iseljeni temeljem pravomoćne sudske presude, prema vodnjanskoj Odluci o komunalnom redu smatra neovlaštenim korištenjem javne površine, jučer prijepodne obišli su ih gradski komunalni redari.

Nakon što su ih upozorili da uklone šator, Skender Ademi je to odbio pa su o tome sastavili zapisnik te je obitelj dobila rok od osam dana da ukloni šator.

Posjet komunalaca izazvao je ponovno negodovanje obitelji Ademi kao i dopredsjednika Centra kulture Roma Istre Muhameda Hazretija koji je apelirao na komunalce da im daju rok od barem još nekoliko dana dok ne nađu adekvatni smještaj.

Kako je pak najavio predsjednik Centra Ibrahim Punušković, koji se jučer sastao i s gradonačelnikom Vitasovićem, do kraja ovog tjedna ide na sastanak u Vladu gdje će pokušati pronaći rješenje i za druge Rome kojima prijeti deložacija iz prostora u vlasništvu Grada. (Piše Petra LUKEŽ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter