Vodnjan: Higijenski nadzor u školama i vrtićima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Programu zdravstvene zaštite grada Vodnjana u gradskom proračunu za sljedeću godinu namijenjeno je ukupno 125,6 tisuća kuna. Grad je predvidio sredstva za kontrolu prehrane i higijensko-sanitarni nadzor te pogram prevencije izvanbolničkog liječenja ovisnosti, primarnu zdravstvenu zaštitu, dotacije istarskim domovima zdravlja, Hitnu medicinsku pomoć, sredstva za programe zdravstvene edukacije i nepredviđene intervencije.

Programe higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima utvrđuje nadležno Ministarstvo. Slijedom zakonskih obveza te prijedloga programa Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u 2014. godini Grad Vodnjan će financirati kontrolu prehrane i higijensko-sanitarni nadzor u predškolskim i školskim ustanovama te Program prevencije i iznbolničkog liječenja ovisnosti.

Kontrola prehrane i higijensko-sanitarni nadzor obuhvaćaju obavljanje epidemiološkog pregleda objekta, posjet kuhinji i uzimanje briseva čistoće u prostorijama gdje se priprema hrana, što može uključivati i uzimanje gotovog jela na mikrobiološku analizu, izradu prijedloga jelovnika sa svim optimalno zastupljenim nutrijentima te davanje preporuka i kulinarskih savjeta.

Nadzor, za koji je predviđeno ukupno 27,6 tisuća kuna, provodit će se u Dječjem vrtiću Petar Pan te je za vodnjanski vrtić osigurana ukupno 14,1 tisuća kuna za nadzor hrane i vode za piće po HACCP planu četiri puta godišnje, za vrtiće u Galižani i Peroju u istim intervalima ukupno četiri tisuće kuna, za Osnovnu školu Vodnjan 7,5 tisuća kuna, a za OŠ Giuseppina Martinuzzi u Galižani ukupno dvije tisuće kuna.  

Prema podacima Službe za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, do kraja 2012. na području grada Vodnjana evidentirano je ukupno 70 osoba koje imaju problema sa zloupotrebom droga. Od tog broja, 50 osoba je ovisno o heroinu, 18 ih konzumira marihuanu, a dvije osobe kokain i ostale stimulanse. U Vodnjanu ima ukupno 53 ovisnika, od kojih 40 ovisnih o heroinu, 12 konzumira marihuanu, a jedan kokain i ostale stimulanse, dok se preostale brojke odnose na Galižanu i Peroj. U 2012. godini Zavod je radio s 35 osoba s područja Vodnjana, od toga najviše s ovisnicima o heroinu.

Za programe prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti predviđeno je 15 tisuća vodnjanskih proračunskih kuna. U sklopu Programa prevencije u 2014. provest će se motivacijski program za ovisnike, koji obuhvaća individualan rad s ciljem prihvaćanja liječenja kao i pripremu za odlazak u komunu, programe smanjenja štete, odnosno supstitucijske programe liječenja i zaštitno-preventivne programe, zatim Drug-free program s ciljem potpune apstinencije od opijata, programi za roditelje, socijalni programi, resocijalizacija ovisnika te savjetodavni i psihoterapijski rad.

Primarnoj zdravstvenoj zaštiti namijenjene su četiri tisuće kuna iz vodnjanskog proračuna, po pet tisuća Istarskim domovima zdravlja, programima zdravstvene edukacije i nepredviđenim intervencijama u zdravstvu te Hitnoj medicinskoj pomoći 64 tisuće kuna. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter