Vodnjan: Gradnja rotora neće čekati izvlaštenje

Gradilište kružnog toka na sjeveru Vodnjana (M. ANGELINI)
Gradilište kružnog toka na sjeveru Vodnjana (M. ANGELINI)

Iako je gradnja novog rotora na sjeveru Vodnjana, na državnoj prometnici Vodnjan - Bale počela sredinom prosinca, jedna nekretnina na području koje će kružni tok obuhvatiti još nije izvlaštena. Radi se o poljoprivrednom zemljištu kojem je u zemljišnim knjigama pulskog Općinskog suda još uvijek kao vlasnik upisan Ivan Kalebić iz Vodnjana, a površina za koju je u tijeku izvlaštenje obuhvaća 1.185 četvornih metara.

Hrvatske ceste, koje su korisnik izvlaštenja, Kalebiću su za nju isplatile naknadu od ukupno 185.731 kunu, odnosno 156,73 kune po kvadratu, no on s tim iznosom nije zadovoljan te ga je oročio i neće ga koristiti do daljnjega jer smatra da mu pripada viša naknada.

No, upravo na činjenici da mu je naknada isplaćena i tumačeći Zakon o cestama, Ured državne uprave Istarske županije temelji argumente za početak radova, unatoč Kalebićevim žalbama.

Na gradilištu su, kako smo saznali iz Grada Vodnjana, izvlaštene četiri parcele privatnih vlasnika i suvlasnika površina od 29 do 114 četvornih metara, a isplaćene su im naknade na koje se oni nisu žalili. Prema Zakonu o izvlaštenju, naime, nekretnina se može izvlastiti kad je to potrebno za izgradnju objekata ili radove u državnom interesu, a to se, među ostalim, odnosi i na prometnu infrastrukturu.

Prvi put su ga zvali iz Grada Vodnjana, koji je investiciju pokrenuo s tvrtkom Bina Istra, prije tri i pol godine, navodi Kalebić, nakon što je pokrenuta procedura izrade dokumentacije za gradnju rotora. Ponudili su mu, kaže, zamjensko zemljište u Vodnjanu, na što nije pristao jer je bilo u lošem stanju.

Stoga je Grad prenio njegov slučaj Uredu državne uprave Istarske županije. U rujnu ove godine Kalebić je od njih dobio rješenje o izvlaštenju na koje se žalio Ministarstvu pravosuđa. Zatražio je poništenje s obrazloženjem da je ponuđena naknada preniska budući da je priznato samo vještačenje prema kojem dobiva najmanji iznos te da mu nije izvlaštena cijela parcela pa na zemljištu pored frekventne prometnice više neće moći uzgajati zdravu hranu.

Posljednje rješenje Ureda državne uprave, kojim se Kalebiću nalaže da dozvoli Hrvatskim cestama stupanje u posjed izvlaštenih nekretnina, stiglo mu je sredinom studenog. U rješenju je navedeno i da je Kalebić prihvatio isplaćenu naknadu od 185.731 kunu.

Također, navodi se da je Zakonom o cestama propisano "da će se odobriti zahtjev za stupanje u posjed nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, ako osoba ovlaštena graditi, rekonstruirati i održavati javnu cestu, podnese dokaz da je prijašnjem vlasniku isplaćena naknada prema posebnim propisima o izvlaštenju, odnosno podnese dokaz da je prijašnji vlasnik odbio primiti naknadu".

Prema rješenju iz rujna, navodi se u novom rješenju, Kalebićeve nekretnine potpuno su izvlaštene u korist Republike Hrvatske te mu je određena novčana naknada, no da zbog žalbe to rješenje nije postalo pravomoćno.  (P. LUKEŽ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter