Vodnjan: Donesen proračun od 52 milijuna kuna

 Gospodarskim programom planirano je 7,07 milijuna kuna (N. LAZAREVIĆ)
Gospodarskim programom planirano je 7,07 milijuna kuna (N. LAZAREVIĆ)

Proračun Vodnjana za sljedeću godinu težak 52,426 milijuna kuna donesen je većinom glasova na sinoćnjoj, posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća. Protiv donošenja gradskog budžeta izjasnili su se vijećnici SDP-a i HSU-a, a vijećnik Flavio Gregorović (SDP) rekao je da su prijedlogom o donošenju proračuna vijećnici stavljeni pred gotov čin jer prijedlog nije bio na prethodnom čitanju.

Vijećnici SDP-a i HSU-a te nezavisni vijećnik Tomislav Volarević podnijeli su nekoliko amandmana na proračunske programe, no te izmjene nisu dobile većinu vijećničkih glasova. Jedan od prijedloga je bio da se u društvenom programu, za koji je planirano ukupno 8,35 milijuna kuna, smanje sredstva planirana za manifestaciju Vodnjansko ljeto sa 700 na 500 tisuća kuna. Tih bi pak 200 tisuća kuna trebalo usmjeriti u sportske programe te ih s 900 "pojačati" na 1,1 milijun kuna jer je taj novac većinom namijenjen Sportskom savezu grada Vodnjana koji okuplja 17 klubova s nekoliko stotina sportaša, istaknuo je Gregorović.

S time se nije složio gradonačelnik Klaudio Vitasović kao predlagatelj proračuna jer Grad, kako je naveo, stalno ulaže u sportsku infrastrukturu te je dodao da u sportu treba financirati mlađe uzraste, dok oni koji se žele i dalje baviti sportom moraju pronaći i druge izvore financiranja.

Gospodarskim programom planirano je 7,07 milijuna kuna, a ni tu nije prihvaćen amandman oporbe kojim je zatraženo, među ostalim, umanjenje donacije za vodnjansku Udrugu Agroturist s 250 na 200 tisuća kuna i usmjeravanje tih sredstava gospodarstvu, s čim se opet nije složio Vitasović navodeći da je Agroturist servis poljoprivrednika te s manje sredstava ne može raditi.

Donesen je i program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u ukupnom iznosu od 16,280 milijuna kuna, a tu je pak Gregorović u ime SDP-a, HSU-a i Volarevića predložio da se 200 tisuća kuna planiranih za vodnjansku palaču Portarol usmjeri u uređenje Ulice Michele della Vedova u Galižani za koju je predviđeno 100 tisuća kuna jer se, kako smatra, sva mjesta moraju ravnomjerno razvijati. Za obnovu  Portarola planiran je namjenski novac iz regije Veneto i ne može se prebaciti Galižani, rekao je Vitasović.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, koju je 29. listopada usvojila Skupština Istarske županije. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter