Vodnjan dobiva 2 gradske tvrtke: Contradu i Castelier

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Odluke o osnivanju dva gradska poduzeća, Contrade za obavljanje komunalnih djelatnosti te Casteliera za ugostiteljstvo, turizam i djelatnosti putničke agencije, Gradsko vijeće Vodnjana sinoć je prihvatilo većinom glasova.

- Razlog osnivanja tvrtke Contrada su izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i veća efikasnost poslovanja. Temeljni kapital poduzeća je 20 tisuća kuna i ta su sredstva osigurana u gradskom proračunu, naveo je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Direktor će zasad biti iz redova djelatnika Grada, a kad poduzeće bude osnovano, bit će raspisan natječaj za direktora te će nova tvrtka preuzimati poslove Vlastitog pogona, koji bi se s vremenom ugasio.

Tako će Grad imati veću kontrolu nad djelatnošću odvoza otpada, naveo je Vitasović.

Protiv odluke o osnivanju Contrade izjasnili su se vijećnici kluba SDP-a, HSU-a i nezavisnih - Lucija Debeljuh (SDP), Gianfranco Vitassovich (HSU), Josip Linardić (HSU) i nezavisni vijećnik Tomislav Volarević.

Kako je rekao Volarević, materijali su nedorečeni pa nije jasno kako bi se nova tvrtka financirala, nije jasan način upravljanja te što bi bilo u ingerenciji Vlastitog pogona, a što ne, do kad će tvrtka imati privremenog direktora i kad će biti raspisan javni natječaj.

Djelatniku Grada koji će privremeno biti na čelu društva neće se isplaćivati naknada, to je tehnički detalj dok se nova tvrtka ne formira, upiše u sudski registar te dobije šifru, matični broj i OIB, odgovorio je Vitasović.

- Nadam se da će novo trgovačko društvo početi s djelovanjem od 1. siječnja rekao je Vitasović. Dodao je da neće biti potrebe za novim djelatnicima jer će se oni iz Vlastitog pogona prebaciti u novo poduzeće, kao i oprema, kamioni te radni strojevi. Novoosnovana tvrtka će imati pravo na odbitak pretporeza pa će ulazni troškovi biti 25 posto niži nego dosad, naveo je.

Prioritetni zadatak tvrtke Castelier bit će pak promocija i poticanje razvoja turizma kao značajnog gospodarskog segmenta za Vodnjan.

- Cilj je da kroz ovo trgovačko društvo probudimo uspavano poduzetništvo u Vodnjanu. Ima mnogo napuštenih i derutnih kuća i prva je ideja bila da se urede i putem tog poduzeća stave u funkciju, primjerice kao difuzni hotel, rekao je Vitasović.

Poduzeće neće biti konkurencija privatnom sektoru nego poticaj i pomoć u plasiranju njihovih proizvoda i usluga, a obje nove tvrtke moraju biti samoodržive jer Grad daje tek inicijalna sredstva, naveo je.

I kod te su odluke SDP, HSU i nezavisni bili protiv, a suzdržan je bio Kristijan Smoljan (HDZ).

- Inicijativa Grada o stavljanju u funkciju objekata koji su dosad bili devastirani i njihova turistička upotreba je pozitivna, no način na koji Grad osniva poduzeće koje će skrbiti o tome nije najbolji, komentirala je Debeljuh. Navela je da bi bolje bilo naći koncesionara koji će zapuštene objekte urediti, a Grad će imati koristi i manji trošak.

- Ne dijelim Vaše mišljenje. Već 12 godina čekamo koncesionare i investitore. Moramo sami nešto napraviti. Imamo nešto više novca od prihoda putem legalizacije objekata. Moramo sanirati neke financijske probleme iz prošlosti, novac moramo i investirati, a zapošljavanje ljudi je najbolja investicija. Tim ljudima Grad neće sufinancirati plaće nego će se morati sami pobrinuti za prihode, rekao je Vitasović. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter