Vodnjan dobio Energetsku povelju

Povelju je gradonačelniku Klaudiju Vitasoviću uručila Anita Klanac (P. LUKEŽ)
Povelju je gradonačelniku Klaudiju Vitasoviću uručila Anita Klanac (P. LUKEŽ)

Energetsku povelju, koja se temelji na Projektu gospodarenja energijom u gradovima i županijama Hrvatske (SGE projekt), dobio je danas Grad Vodnjan. Gradonačelniku Klaudiju Vitasoviću povelju je uručila Anita Klanac, koordinatorica projekta za Istru i Kvarner.

Grad Vodnjan je stekao uvjete za ulazak u projekte UNDP-a (program Ujedinjenih naroda za razvoj) lani u ožujku, potpisivanjem Izjave o politici kojom se želi postići bolje i učinkovitije raspolaganje energijom. Potpisivanjem Pisma namjere pak započela je konkretna suradnja između Grada Vodnjana i UNDP-a na provođenju projekta gospodarenja energijom.

- Zadovoljstvo mi je što Grad Vodnjan dobiva ovu povelju. U 13 gradskih objekata prati se potrošnja električne energije i vode pa će se temeljem toga provesti mjere uštede, rekao je Vitasović. Grad prikuplja i dokumentaciju za fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije pa očekuje da će se putem sredstava iz strukturnih fondova EU-a i suradnjom s potencijalnim investitorima takvi projekti moći realizirati.

U SGE projekt je uključena zgrada gradske uprave, vrtići, poduzetnički inkubator, mjesni odbori, muzej, vodnjanski Dom mladih i perojski Omladinski dom. U početnoj fazi za te objekte prikupljeni su računi za električnu energiju i vodu tijekom proteklih pet godina, a predstavnici UNDP-a obišli su zgrade te proučili parametre potrošnje i evidentirali kakvi su zahvati potrebni.

Grad Vodnjan uključio se i u edukaciju za energetske savjetnike, s ciljem podučavanja građana kako da učinkovitije troše energiju. Budući da Grad ima program obnove fasada, kad on bude realiziran obratit će pažnju i na energetsku učinkovitost, istaknuo je Vitasović.

SGE projekt uvodi sustavno gospodarenje energijom u jedinice lokalne samouprave potičući primjenu načela energetske efikasnosti u zgradama koje su u vlasništvu grada ili županije, odnosno u onima za koje pojedini grad ili županija plaća račune za potrošnju energenata.

Projekt provode UNDP u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Globalnog fonda za okoliš. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter