Vodnjan: Derviši se probadali iglama u čast proljeća


Ritmičnim plesom u vjerničkom zanosu, zazivajući Alaha i probadanjem lica prinoseći mu žrtve, obilježili su derviši sinoć u Vodnjanu prvi dan proljeća - sultan nevruz, dan radosti. Velik je to dan za ovu zajednicu, rekao je njihov duhovni vođa hadži šejh Arslan Osmani na početku obreda, jer njime obilježavaju i rođenje imama Alije, čijim se derviši smatraju potomcima.

U Vodnjanu se okupilo 80-ak vjernika iz Pule, Galižane, Fažane i Labina, većinom Roma. Ima i Istrijana koji su primili islam, dodao je Osmani, jer se on bavi i iscjeliteljstvom pa ih je uputio, veli, u vjeru i primili su je uz Božju pomoć.

- Proslavljamo veliki dan, molimo se Alahu i vjerujemo u Sudnji dan gdje ćemo pred Bogom odgovarati za sva djela na ovom svijetu. Postoje četiri godišnja doba, u jesen se umire, a u proljeće ponovno oživljavamo, to je dokaz da treba postojati vjera u svog Stvoritelja, rekao je Osmani vjernicima koji su se okupili sat vremena uoči večernjeg obreda provodeći vrijeme u razgovoru i molitvi sjedeći na jastucima na podu.

Dežurni derviši užurbano su hodali između sporedne prostorije u kojoj se nalazila hrana i piće i glavne, u kojoj su se okupili vjernici svih generacija, pazeći da svi budu odmah usluženi vodom, sokom ili toplim čajem.

Potom su, stojeći poredani u krug, derviši obraćanje Bogu započeli ritmičnim pjevanjem melodije uz stalno njihanje tijela s lijeve na desnu stranu. Najprije bez instrumenata, a kasnije je nekoliko njih uzelo defove i bubnjeve dodatno pojačavajući dinamiku. Kulminacija mistične atmosfere započela je kad je šejh Osmani uzeo dugu oštru iglu od 60-ak centimetara, s kuglom i lancima na jednoj strani, te si šiljak zabio kroz obraze njišući se u ritmu glazbe. Kasnije je kleknuo okrenuvši leđa vjernicima i izvukao iglu, na kojoj nije bilo ni traga krvi. Na isti si je način probo i vrat s prednje strane te kasnije izvukao šiljak. Svom su vođi zatim postupno počeli prilaziti vjernici ili su mu nekim pokretom davali znak da im priđe te ih je on probadao kroz obraze ili kroz uho. Tako su se neko vrijeme unutar kruga vjernika, probodeni, vrtjeli u ritmu glazbe, a kasnije bi im Osmani opet izvukao iglu. (piše P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter