Vodnjan: Deložacija otkazana, Grad dobio ključ kuće

Predsjednik Centra kulture Roma Istre Ibrahim Punušković ispred kuće u Ulici Portarol (M. MIJOŠEK)
Predsjednik Centra kulture Roma Istre Ibrahim Punušković ispred kuće u Ulici Portarol (M. MIJOŠEK)

Deložaciju koja je bila zakazana za danas u Ulici Portarol u Vodnjanu pulski Općinski sud je odgodio jer je nedavno preminuo član obitelji Januzi, protiv kojeg je Grad Vodnjan pokrenuo postupak za iseljenje jer je njegova obitelj bespravno živjela u kući u gradskom vlasništvu.

Budući da su drugi stanari te kuće sami odselili, danas je obitelj Januzi predala ključeve Gradu Vodnjanu, koji je time službeno preuzeo nekretninu i nema više potrebe za deložacijom. Kako nam je rekao gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, ova kuća i slični napušteni objekti u starogradskoj jezgri Vodnjana mogli bi se pretvoriti u difuzni hotel.

- Nakon što se konstituira Gradsko vijeće, na sjednici ću predložiti osnivanje tvrtke koja bi upravljala gradskim nekretninama koje će biti pretvorene u difuzni hotel, kakvih ima mnogo u Italiji. Osim nekretnina iz kojih su odselili stanari koji su u njima bespravno živjeli, u starogradskoj jezgri Vodnjana ima još praznih kuća koje bi se mogle koristiti na taj način, a mogle bi se uključiti i privatne osobe, rekao je Vitasović.

Dodao je da s državne razine i dalje nema povratnih informacija o mogućem alternativnom rješenju za Rome koji još bespravno žive u gradskim nekretninama.

Po jučerašnjim podacima, od 14 postupaka, odnosno tužbi za iseljenje iz svojih bespravno useljenih nekretnina koje je pokrenuo Grad, dosad je pravomoćno ukupno osam presuda. U tri postupka Grad je povukao tužbu zbog promjene činjeničnog stanja od trenutka podnošenja tužbe, dva postupka su u žalbenoj fazi, a jedan je još aktivan na sudu. Svojevoljno iseljenje dosad je provedeno u dva postupka, dok je na temelju pravomoćnih presuda pokrenuto sedam ovršnih postupaka.

Lani u listopadu, podsjećamo, deložirana je obitelj Ademi dok je nedavno odgođeno iseljenje obitelji Hadža.

Budući da se očekuje još deložacija, na državnoj razini treba trajno riješiti problem smještaja pripadnika romske nacionalne manjine, navodi predsjednik Centra kulture Roma Istre Ibrahim Punušković, koji je danas obišao kuću u Ulici Portarol.    

- Nažalost, deložacije neće prestati pa tu situaciju treba riješiti. I sam sam vidio da je Grad Vodnjan poslao nadležnim institucijama više od 30 zahtjeva da se taj problem riješi, a ja sam ih poslao više od 50, no nažalost ništa nije učinjeno. Ovih dana poslat ću još dopisa Vladinom Uredu za nacionalne manjine i AUDIO-u, rekao je Punušković. Navodi da su predlagali da država dodijeli neko zemljište ili adekvatnu građevinu za život Roma, no nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

- Europski fondovi izdvajaju sredstva za Rome i taj novac nije iskorišten. Zato molim sve moguće institucije, osobito AUDIO i Vladin Ured za nacionalne manjine, da rade svoj posao, zaključio je. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter