Vodnjan: Debeljuh kandidatkinja za gradonačelnicu

Lucija Debeljuh i Gianfranco Vitassovich potpisali su koalicijski sporazum
Lucija Debeljuh i Gianfranco Vitassovich potpisali su koalicijski sporazum

- Vodnjan ima veliki potencijal za razvoj turizma koji treba prepustiti malim, domaćim ljudima, a ne velikim investitorima, rekla je kandidatkinja za gradonačelnicu tog grada Lucija Debeljuh, v.d. predsjednice vodnjanske organizacije SDP-a, jučer u Peroju nakon potpisivanja predizbornog koalicijskog sporazuma s predsjednikom vodnjanskog HSU-a Gianfrancom Vitassovichem.

Dvjema strankama na listi za Gradsko vijeće pridružit će se i kandidati Nezavisne liste Ante Volarevića, a Debeljuh je istaknula da su otvoreni za suradnju s drugim strankama. Kandidati za njene zamjenike su Flavio Gregorović (SDP) iz Galižane i Rosanna Biasiol-Babić (HSU) iz Vodnjana, predstavnica talijanske nacionalne manjine.

- Imamo plan za Vodnjan, Peroj i Galižanu i od naših mjesta želimo stvoriti turističku destinaciju oslanjajući se na rad naših ljudi, a ne na velike investitore koje dugo čekamo. Naš plan je realan, omogućava da se ljudi zaposle i žive od svog rada, rekla je Debeljuh.

Nije slučajno, dodala je, što su kampanju započeli u Peroju, jer su Peroj i Barbariga okosnica turističkog razvoja Vodnjanštine. Želja im je, kaže, osnovati Centar za razvoj turizma da svakoj obitelji omoguće bavljenje tom djelatnošću.

Usto treba valorizirati sakralno blago Vodnjana, a male trgovine pretvoriti u degustacijske centre, kušaonice vina, sira i maslinovog ulja te suvenirnice koje treba ponuditi turistima uz razgledavanje grada.

Turizam je prioritet koji će utjecati na razvoj svih drugih područja, kao što su sport i kultura jer ako je gradska kasa prazna, rekla je, ništa se ne može napraviti.

Gregorović, koji je u jednom mandatu bio predsjednik Mjesnog odbora Galižana, rekao je da će se zalagati za ponovno oformljivanje mjesnih odbora te ravnomjeran razvoj manjih mjesta na Vodnjanštini, kao što su Peroj i Galižana. Tomislav Volarević s Nezavisne liste naveo je da će se okrenuti razvoju malih obrta koji jedva preživljavaju dok su svi gospodarstvenici u nezavidnoj situaciji.

Nacionalne manjine, bez obzira na politiku, moraju raditi na zaštiti svojih običaja, identiteta i jezika, osobito u uvjetima priprema za ulazak u Europsku uniju, zaključila je Biasiol-Babić. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter