Vodnjan: Dani gastronomije i najboljih ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je prije desetak godina započela danas najveća gastronomska priredba u čast maslinova ulja - Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, bila je to skromna fešta pod šatorom na centralnom gradskom trgu. Bila je svojevrsna nadopuna tadašnjim manifestacijama koje su promovirale autohtone domaće proizvode te logičan slijed razvoja maslinarstva na ovom području koje se može podičiti s velikim brojem svjetski priznatih i uglednih ulja koji su u Bibliji maslinova ulja Flos Oleiju više puta ulazila u top dvadeset najboljih ulja svijeta.

Danas je ovo neizbježna manifestacije u posezoni u Istri koja privlači i 20-ak tisuća posjetitelja, a među njima su i poznati svjetski kritičari i kreatori javnog mijenja kada je u pitanju maslinovo ulje poput poznatog Marca Orregie. Velika se pažnja posvećuje gastronomiji pa se tako u sva tri dana manifestacije podjeli više od šest tisuća porcija razne hrane pripravljene s najboljim istarskim uljima.

Ovo nisu samo dani mladog maslinovog ulja, nego dani istarske gastronomije, pa čak i šire. U sve ove godine što sudjelujemo na manifestaciji, gastronomska se ponuda razvila od klasičnih tradicionalnih jela do moderne gastronomije te smo pokazali kako koristiti ovaj lijek, medežiju, dakle maslinovo ulje u gastronomiji., istaknuo je Robert Perić iz LF Cateringa, koji u Vodnjanu vodi gastro radionice.

Tijekom dva dana manifestacije Perić je najavio jela iz tradicionalne istarske kuhinje, ali i kreativnu gastronomiju. Ujedno, u sljubljivanju ulja s jelima svojih regija, okušat će se i ugledni kuhari iz Dalmacije, Zagorja i Slavonije. Svoja znanja u sva tri dana manifestacije mogu pokazati i strukovne ugostiteljske škole iz Istre i njihove mlade nade koje na ovaj način imaju priliku kuhati s vrhunskim namirnicama, ali i pod svojevrsnim stresom i širokom publikom. (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter