Vodnjan će sufinancirati školske vozne karte za Pulu

Pulaprometov autobus za Galižanu nedaleko od OŠ Veli Vrh (Dejan ŠTIFANIĆ)
Pulaprometov autobus za Galižanu nedaleko od OŠ Veli Vrh (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nedavno donesenom pulskom gradskom odlukom kojom je reguliran besplatni javni prijevoz učenika osnovnih škola, od ove školske godine to pravo imaju samo učenici s prebivalištem na području grada Pule.

Takvom je odredbom pravo na besplatni autobus do škole izgubilo i 30-ak polaznika hrvatskih odjeljenja viših razreda Osnovne škole Galižana, koji nastavu od petog do osmog razreda većinom pohađaju u pulskoj OŠ Veli Vrh.

O tome je bilo riječi i na protekloj sjednici vodnjanskog Gradskog vijeća, a kako nam je rekao gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju osnivač škole dužan je osigurati prijevoz učenicima osnovnih škola koji žive u udaljenim mjestima.

No, navodi on, radi se o kompleksnom problemu jer je osnivač područne OŠ Galižana, kojoj je matična škola TOŠ Giuseppina Martinuzzi Grad Pula, dok je osnivač OŠ Vodnjan, u koju bi se učenici eventualno mogli preseliti, Istarska županija.

- Učenicima iz Galižane koji idu u više razrede OŠ Veli Vrh dosad je prijevoz plaćao Grad Pula. Iz Galižane učenici mogu prijeći u OŠ Vodnjan, što je jedna mogućnost, no budući da Grad Vodnjan nije osnivač te škole opet nije direktno uključen, rekao je Vitasović.

Kako smo saznali od pročelnice za društvene djelatnosti Nensi Giachin Marsetič, Grad Vodnjan će ipak ove godine izaći ususret roditeljima učenika pa će iz pričuve gradonačelnika za prijevoz učenika u OŠ Veli Vrh biti izdvojeno sto kuna mjesečno po učeniku, dok mjesečna vozna karta košta ukupno 220 kuna.

Kako je navela, budući da je odluka kojom su galižanski učenici izgubili pravo na besplatni prijevoz donesena tek krajem kolovoza, netom prije početka školske godine, vremena za pronalaženje zadovoljavajućeg rješenja nije bilo.

"Želimo napomenuti da se sufinanciranje vozne karte za Pulu odobrava samo za ovu školsku godinu. Imamo godinu dana da nađemo zajedničko rješenje", zaključuje Giachin Marsetič.

Kako nam je rekao ravnatelj OŠ Vodnjan Corrado Ghiraldo, u ovoj školskoj godini još nije imao upita roditelja za preseljenjem učenika iz OŠ Veli Vrh u vodnjansku školu, no u razredima ima mjesta pa ako to budu željeli, učenici se mogu i naknadno preseliti u OŠ Vodnjan. (Piše Petra LUKEŽ)

Prva dva tjedna bez kontrole karata
U suradnji s Pulaprometom, kaže pulski pročelnik Erik Lukšić, dogovoreno je da se prva dva tjedna nastave učenici voze bez provjere pokaza dok se popisi učenika u potpunosti ne ažuriraju. Kako je naveo, u tijeku su dogovori s okolnim općinama i Gradom Vodnjanom kako bi u skladu sa zakonskim okvirima razriješili trenutnu situaciju.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter