Vodnjan će dobiti novu knjižnicu i čitaonicu

Danijela Perčić Tičić, Klaudio Vitasović i Nela Načinović (P. GREGOROVIĆ)
Danijela Perčić Tičić, Klaudio Vitasović i Nela Načinović (P. GREGOROVIĆ)

- Ministarstvo kulture RH odobrilo je pola milijuna kuna za knjižnicu i čitaonicu u Vodnjanu te uskoro krećemo u njezino uređenje, tim je riječima započeo današnju konferenciju za novinare vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović kako bi prezentirao projekt uređenja nove gradske knjižnice. Ona će se ubuduće nalaziti u Trgovačkoj ulici na kućnom broju 23, odnosno na mjestu gdje je nekad bio Electroshop. 

Vrijednost investicije 1,12 milijuna kuna

Najavio je da će uskoro raspisati javni natječaj radi odabira izvođača radova te da će novi prostor biti u funkciji krajem listopada ili početkom studenog. Zaključio je kako je ukupna vrijednost investicije 1,12 milijuna kuna te da je Grad svoj dio sredstava osigurao u proračunu.

- Nakon preseljenja će u prostorima knjižnice, ispod ureda gradske uprave, biti pisarnica i prijemni ured Grada Vodnjana. Tu ćemo postaviti rampu kako bi taj ured bio dostupan i invalidima, iznio je gradonačelnik koji je zaključio kako su nekoliko godina radili na tom projektu te da će Vodnjan time dobiti suvremeni prostor gdje će se moći okupljati mještani, a održavat će se i radionice za djecu.

Na konferenciji je otkriveno da je knjižnica u Vodnjanu osnovana 1953. godine i bila je smještena na placi u prostoru koji je potom dugi niz godina bila samoposluga Puljanke. Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, u sklopu koje djeluje i vodnjanska, rekla je kako je Pionirskom domu u Vodnjanu 1960. osnovana dječja knjižnica. No, na konferenciji nitko nije znao odgovoriti gdje se taj Pionirskom dom nalazio u Vodnjanu. 

Mjesto pristupa znanju i informacijama

- Knjižnica i čitaonica u Vodnjanu preseljena je na sadašnju adresu, Narodni trg 1, 1978. godine i tada je pripojena Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Vodnjanska knjižnica broji gotovo 13 tisuća naslova te 250 članova, a smještena je u prostoru od 100 četvornih metara. Na novoj adresi će imati više prostora i više knjiga, a sada smo dobili 10 tisuća kuna od Ministarstva kulture za knjižnu i ne knjižnu građu nove knjižnice u Vodnjanu. Cilj je da nova knjižnica postane mjesto pristupa znanju i informacijama te provođenje slobodnog vremena, iznijela je Načinović koja je najavila da će nova knjižnica i čitaonica biti dostupna i invalidima jer će biti u prizemlju.

Posao knjižničarke će u Vodnjanu i dalje raditi Gianna Delton koja je početkom 90-ih godina zamijenila Ivana Bankovića koji je tada umirovljen. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter