Vodnjan: Brojna predavanja i bogata trpeza

Prošlogodišnji Dani maslinovog ulja (D. Št.)
Prošlogodišnji Dani maslinovog ulja (D. Št.)

Tradicionalni 8. Dani mladog maslinovog ulja otvaraju se u petak u velikom šatoru kod Doma mladih u Vodnjanu, točno u podne. Trodnevna manifestacija prvog će dana trajati do 21 sat, a gastro cooking show nakon otvaranja u šatoru počinje predstavljanjem profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre.

Od 15 do 19 sati na rasporedu je "Istarska kužina" koja prezentira istarske ugostiteljske objekte. "Bumbarske užance u kužini" počinju u 15 sati, a u 17 slijede "Maneštre naših nona". Istarski hotelijeri i maslinovo ulje tema su koja će biti na rasporedu u 19 sati, kao i "Skuta i ulika u isten pijatu". Tijekom svakog dana bit će prezentirana "Domaća špeža u visokoj gastronomiji Istre" s mesom istarskog tovara, introdukcijom mesa divljači u visoku gastronomiju, boškarinom u gastronomiji Istre i ribljim specijalitetima. Radionicu pripreme pekarskih proizvoda svakodnevno će voditi istarski pekari, a radionicu pripreme slastica istarski slastičari i gosti iznenađenja.

Dom mladih rezerviran je za edukativne programe pa u petak u 12.45 počinje izlaganje o IPARD potpori za maslinare i ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije, a u 16 sati slijedi vođena degustacija maslinovih ulja porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. U 17.15 sati je predavanje Jelene Šimunović i Seana Poropata iz Studija Sonda s temom "Iza uspješnog branda ne stoji tek etiketa. O čemu sve treba razmišljati prilikom stvaranja identiteta proizvoda". U 18 sati počinju stručna predavanja "Analiza kakvoće i zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda, maslinovo ulje - od polja do stola" te "Ispitivanje maslinovog ulja i plasiranje proizvoda, ekološka poljoprivreda, ispitivanje tla, mineralnih gnojiva, otpadnih voda i otpada". U 18.30 sati uslijedit će izlaganje "Pregled rezultata projekta ZOOB i osvrt na bolesti i štetnike maslina 2012. godine".

Program se u 20 sati nastavlja modnom revijom "Women" iz kolekcije "Black pearl" Showrooma Antonela u vodnjanskoj galeriji El Magazein. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter