Vodnjan "bespravnima" iskljucuje struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Vodnjan dosad je podigao 14 tužbi za iseljenje ne bi li ušao u posjed bespravno useljenih objekata koje ima u svom vlasništvu ili suvlasništvu. Vecina tih kuca i stanova nalazi se u starogradskoj jezgri, na Trgu statuta te u Ulici Pian, a u 12 objekata žive Romi.

Dosad su od ukupnog broja tužbi tri slucaja okoncana na pulskom Opcinskom sudu - dva su stanara predala kljuceve Gradu i tužba je povucena, a u jednom je slucaju zbog oglušivanja donesena ovršna presuda pa ce Grad uskoro pokrenuti postupak ovrhe za iseljenje, saznajemo od gradonacelnika Vodnjana Klaudija Vitasovica.

- Nijedan bespravni useljeni objekt nije primjeren za normalno stanovanje. Uskoro cemo od Elektroistre zatražiti da se u svim tim objektima iskljuci elektricna energija jer je upitna sigurnost elektroinstalacija pa i statike zgrada. Može se dogoditi da stare i tehnicki neispravne instalacije uzrokuju požar ili druge tragedije, a Grad bi tada kao vlasnik tih objekata snosio odgovornost. Neki su se požari vec dogodili, na srecu bez težih posljedica, no mi moramo brinuti za našu imovinu i ljude koji u njoj žive, bez obzira što su tamo bespravno, kaže Vitasovic.

Iako se radi o gradanima koji su u teškoj materijalnoj situaciji, a usto u vecini bespravno useljenih objekata žive Romi, akcija nije usmjerena protiv te nacionalne manjine, tvrdi gradonacelnik.

- Naš cilj nije iseliti Rome iz Vodnjana, nego uvesti red i u buducnosti raspolagati imovinom koja je u našem vlasništvu. Socijalno zbrinjavanje tih ljudi ne može biti na teret Grada Vodnjana. Romima mnogo pomažemo kroz socijalni program, financiramo romski vrtic zajedno sa Županijom i placamo im tople obroke u školi. Nitko ne može reci da se Grad Vodnjan ne brine o njima. Pomagat cemo i ubuduce, rekao je gradonacelnik.

- Želimo raspolagati svojim nekretninama. Sadašnji stanari nemaju prava ni na njihov eventualni otkup, jer su se bespravno uselili i nemaju nikakav ugovor o stanovanju. Želimo te sada uzurpirane nekretnine obnoviti, jer su poprilicno derutne, i privuci mlade ljude da se vrate u Vodnjan te tako revitalizirati staru jezgru, navodi Vitasovic.

Osim stanova za mlade, dio njih mogao bi biti prenamijenjen u one socijalne. Naime, uz ovih 14, ima još nekretnina koje su u vlasništvu Grada i nisu useljene. Ukupno postoji 25 do 30 stanova koji nemaju riješen status, vecina ih je u Vodnjanu i nekoliko u Galižani.(Piše Petra LUKEŽ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter