Vodnjan: Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost, smješten u bivšoj apoteci, otvoren je u vodnjanskoj Trgovackoj ulici. Radi se o prostoru koji je Grad Vodnjan dodijelio vizualnom umjetniku Matiji Debeljuhu i cija je umjetnicka direktorica nezavisna kustosica Branka Bencic.

Bencic se zahvalila Debeljuhu napomenuvši da je rijetkost da umjetnik podijeli svoj prostor s drugima. Naime, umjetnik je svoj atelje otvorio javnosti kao izložbeni prostor. Debeljuh se zahvalio Gradu Vodnjanu koji mu ga je dodijelio, kao i svojoj suradnici Branki Bencic.

- Drago mi je što je Vodnjan odlucio više pažnje posvetiti kulturi jer je meni jako važno da zajedno napravimo jednu suvremenu pricu. Branku Bencic sam angažirao za ovaj projekt jer sam htio da ovaj prostor ima i svoj program te je ona zaslužna za njega, kazao je Debeljuh, koji je dodao da su povodom otvaranja Apoteke htjeli imati i izložbu koju su naslovili "kabinet #1" i na kojoj radove izlažu Matija Debeljuh, Lala Rašcic i Kristian Kožul.

U samom opisu prostora navodi se da je Apoteka koncipirana kao project room - mjesto je realizacije programa razlicitog formata, otvorenog za razlicite umjetnicke medije, pozicije i prakse, nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera, mjesto susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetnickog, kustoskog, programskog istraživanja. Program apoteke bit ce stoga usmjeren istraživanju, promoviranju, razumijevanju i prezentaciji suvremenih umjetnickih praksi, generator novih sadržaja, formiran kao mozaik razlicitih prezentacijskih formata i predstavlja fleksibilan programski okvir.

Kao što je Bencic rekla na otvorenju izložbe, "kabinet" je okosnica programske koncepcije – serija izložbi, razgovora i projekcija. Izložba kabinet#1 okuplja video performans Lale Rašcic "A Load From the Inside", kartografiju Kristiana Kožula i seriju fotografija "Sliparija – rebus 9 (studija za film)" Matije Debeljuha. (B. VINCEK; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter