Vodnjan: Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost

Otvorenje Apoteke: Branka Benčić i Matija Debeljuh
Otvorenje Apoteke: Branka Benčić i Matija Debeljuh

Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost, smješten u bivšoj apoteci otvoren je sinoć u vodnjanskoj Trgovačkoj ulici. Radi se o prostoru koji je Grad Vodnjan dodijelio vizualnom umjetniku Matiji Debeljuhu i čija je umjetnička direktorica nezavisna kustosica Branka Benčić. Ovo je četvrti prostor koji Grad Vodnjan dodjeljuje umjetnicima i na taj način provlači jednu kulturnu priču.

Branka Benčić se na samom otvaranju prostora zahvalila Debeljuhu napomenuvši da je rijetkost da umjetnik podjeli svoj prostor s drugima. Ona je napomenula da Matija nije htio ovaj prostor koristiti kao samo njegov atelje već ga je otvorio javnosti kao izložbeni prostor. Matija Debeljuh se prvo zahvalio Gradu Vodnjanu koji mu je dodijelio taj prostor te svojoj suradnici Branki Benčić.

- Drago mi je što je Vodnjan odlučio više pažnje posvetiti kulturi jer je meni jako važno da zajedno napravimo jednu suvremenu priču. Branku Benčić sam angažirao za ovaj projekt jer sam htio da prostor ima i svoj program te je ona zaslužna za njega, kazao je Debeljuh, koji je dodao da su povodom otvaranja Apoteke htjeli imati i izložbu koju su naslovili "kabinet #1" i na kojoj radove izlažu Matija Debeljuh, Lala Raščić i Kristian Kožul.

U samom opisu prostora navodi se da je Apoteka koncipirana kao project room - mjesto je realizacije programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera, mjesto susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja.

Program Apoteke bit će stoga usmjeren istraživanju, promoviranju, razumijevanju i prezentaciji suvremenih umjetničkih praksi, generator novih sadržaja, formiran kao mozaik različitih prezentacijskih formata i predstavlja fleksibilan programski okvir.

Kao što je Benčić rekla na samom otvaranju izložbe "kabinet" je okosnica programske koncepcije – serija izložbi, razgovora i projekcija.

"Kabinet je radna soba, mjesto rada, eksperimentiranja; otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja. Kabinet su izložbe posvećene prostoru apoteke, koje radovima suvremenih umjetnika mlađe generacije istražuju fizičke i simboličke potencijalnosti konstruiranih prostora, istovremeno otvarajući novo polje kulturne vidljivosti za suvremene umjetničke prakse. Gesta zahvalnosti i hommage prostoru koji nam je povjeren na čuvanje", piše Benčić.

Izložba "kabinet#1" okuplja video performans Lale Raščić "A Load From the Inside", kartografiju Kristiana Kožula i seriju fotografija "Sliparija – rebus 9 (studija za film)" Matije Debeljuha. (B. VINCEK; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter