Vodnjan: Ambulante u zgradi koja ne pamti veću obnovu

Čekaonica u mračnom hodniku
Čekaonica u mračnom hodniku

Vodnjan nema zdravstvenu stanicu poput onih u Barbanu, Medulinu i Savičenti. Još iza Drugog svjetskog rata liječnici su useljeni u lijepu, ali već davno dotrajalu austrijsku vilu u Istarskoj ulici, na ulazu u grad iz pravca Pule.

Kuća je u vlasništvu Grada Vodnjana, korisnik prostora na prizemlju su Istarski domovi zdravlja (IDZ), a oni ambulante daju u zakup koncesionarkama, specijalisticama obiteljske medicine dr. Mirjani Poljak i dr. Doriji Leonardelli.

U prizemlju su i prostori koje koriste dvije patronažne sestre, a unatrag četiri mjeseca IDZ je zaposlio i dvije sestre za kućnu njegu. Uz terenski dio posla, sestre ovdje u dvije male prostorije vode i savjetovalište.

Dr. Leonardelli teče 21. godina da radi ovdje, a dr. Poljak joj se pridružila prije 19 godina. Ambulanta liječnika opće prakse od 1956. godine do danas na istom je mjestu, u staroj kući koja ne pamti veću obnovu.

- Iz toga doba su i vrata i prozori, krov, podovi, sve što vidite. Krov je popravljen 2011./'12. godine. Nakon prokišnjavanja i poplave u krovu su bile velike rupe kroz koje su se vidjele zvijezde. Osim tih hitnih popravaka, bit će 7-8 godina kako je Grad Vodnjan platio ličenje hodnika-čekaonice.

Malih intervencija je bilo, nešto su ulagali i Grad i IDZ, ali zgrada je stara i treba joj kompletna obnova. Najkritičniji su drvenarija, prozori i vrata, i sanitarni čvorovi za pacijente. Do krova sada ne možemo pa ne znamo u kojem je stanju, ali stalno nalazimo tragove prokišnjavanja, kaže dr. Leonardelli.

Potpuno nezaštićena od vlage je i medicinska kartoteka, smještena u otvorene kutije poslagane po stolovima nasred jedne velike prostorije. Namjenski limeni ormarić tek je jedan u kutu. Doktorice nam potvrđuju da su i instalacije loše, osigurači iskaču i kada uključe EKG uređaj - zato su im i bojleri isključeni. O svemu tome, vele, redovito obavještavaju Grad i IDZ.

Tako su prijavljivale i puknuće vodovodne cijevi, udar groma u zgradu, a bilo je i provala. Noću im je nestajala nafta pa su odustale od centralnog grijanja. Visoki su to stropovi i loša vanjska drvenarija pa su ambulante stavile što bliže jedna drugoj, da griju što manje prostora, i prešle na klime i grijalice. Tako se grije i čekaonica za pacijente.

Na katu je stan koji koristi dr. Šmic, koji je do umirovljenja vodio ambulantu, a do njega je bila i stomatološka ordinacija ali je stomatolog zbog lošeg stanja zgrade otišao i kupio svoj poslovni prostor. Prije koju godinu jedna se fizijatrica interesirala ovdje otvoriti specijalističku ambulantu, ali je također odustala kad je vidjela prostor. (D. PALIBRK; Snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter