Vodnjan: 80 izlagača s više od 200 uzoraka ulja

Franko Raguž, Morena Smoljan Makragić, Klaudio Vitasović i Velka Šuran najavili su manifestaciju (M. MIJOŠEK)
Franko Raguž, Morena Smoljan Makragić, Klaudio Vitasović i Velka Šuran najavili su manifestaciju (M. MIJOŠEK)

Tradicionalni, deveti Dani mladog maslinovog ulja ove će se godine održati od petka, 15. do nedjelje, 17. studenog, najavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, direktorica vodnjanske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić, Franko Raguž iz stručne službe Agroturista i Velka Šuran iz LF cateringa.

Svečano otvaranje manifestacije je u petak u podne u šatoru na velikom parkiralištu kod Doma mladih, najavio je Vitasović. Očekuje se osamdeset izlagača s više od 200 uzoraka maslinovog ulja te drugih proizvoda poput pršuta i sira, a manifestacija će trajati svaki dan do 20 sati kad slijedi zabavni program u manjem šatoru na parkiralištu, koji je ove godine postavljen prvi put.

- Cilj manifestacije u prvom redu je promoviranje potrošnje mladog maslinovog ulja, promoviranje maslinara te da se od vodnjanskog maslinovog ulja nastavi stvarati brend koji je već prepoznat u Istri i u inozemstvu, rekao je Vitasović.

Ovogodišnja novina, najavila je Šuran, je mala akademija LF cateringa uz chefa Roberta Perića za sve koji gaje ljubav prema kuhanju. Radionice će se održavati tri puta dnevno s različitim temama, poput tjestenine, rižota, čokolade te steakova i marinada, a zainteresirani se mogu prijaviti na info pultu te na web ili facebook stranici manifestacije.

Tijekom sva tri dana održavat će se i gastro show, na kojem će se predstaviti četrdesetak istarskih ugostitelja i hotelijera sljubljujući maslinovo ulje sa istarskim namirnicama. Ujutro će se na manifestaciji predstavljati učenici istarskih ugostiteljskih škola te učenici Škole za odgoj i obrazovanje.

Uoči otvaranja manifestacije, u četvrtak u 18 sati u vodnjanskoj palači Portarol bit će priređeno svečano otvaranje izložbe "4 in 1", a izlagat će Matija Debeljuh, Solidea Guerra, Roberta Weissman Nagy i Silvo Šarić, najavila je Smoljan Makragić. U petak u 20 sati u Domu mladih održat će se modna revija "Mama" dizajnerice Antonele Gregorović koja predstavlja kolekciju "In love".

Također, prvi put bit će organizirana i besplatna vožnja turističkim vlakićem "oil & art tour", kojim će se obilaziti vodnjanske znamenitosti. Polazak vlakića je ispred šatora svaki parni sat od 10 do 18 sati. Važan dio manifestacije je i "oil bar", naveo je Raguž, a kroz vođene stručne degustacije gosti i sami proizvođači upoznat će se s karakteristikama maslinovih ulja. Bit će održana i brojna stručna predavanja.

- Vodnjan je avangarda Istre, Istra je avangarda svijeta, a po kvaliteti maslinovih ulja smještaju nas uz Toscanu, rekao je Raguž.

U sklopu manifestacije u nedjelju u 17 sati bit će priređeno izvlačenje imena dobitnika nagradne igre Glasa Istre. (P. LUKEŽ)      


Podijeli: Facebook Twiter