Vodni val prolazi kroz Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodeni val prolazi kroz Zagreb, područjem uzvodno od Zagreba kroz Zaprešić, Samobor i Brdovec prošao je bez posljedica te se oko podneva očekuje u Rugvici, rečeno je na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije.

Vodeni val jutros je ušao u Hrvatsku, prošao je područjem uzvodno od Zagreba i oko 8 sati stigao do Zagreba, rečeno je na sjednici. Oko podneva vodeni val očekuje se u Rugvici, a u Dubrovčaku u večernjim satima.

Najkritičnije je u Čičkoj Poljani, a stanje se pogoršava jer vodostaj raste gotovo jedan centimetar svaki sat. Tijekom noći vatrogasci su u Čičkoj Poljani nadvisivali nasipe i ispumpavali podrume.

Prognoze Hrvatskih voda nisu se promijenile od sinoć, tako da se u Rugvici očekuje vodostaj od 830 cm, a u Dubrovčaku 800 cm. Na tom su području već na snazi izvanredne mjere zaštite od poplave.

Brigadir Krešo Tuškan iz Hrvatske vojske rekao je kako je 300 vojnika na Plesu i spremni su pomoći u svakom trenutku.

Na zahtjev načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije Rudolfa Vujevića sve operativne službe - Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije te Policijska uprava Zagrebačka i dalje su u stanju pripravnosti, priopćeno je nakon sjednice Stožera, koji će se sastati i poslijepodne.

U Tranzitnom kampu zračne baze Pleso od sinoć su 304 pripadnika Gardijsko oklopno mehanizirane brigade HKoV-a, koji su s 29 kamiona, pet terenskih vozila, jednom pokretnom radionicom, tri sanitetska i još jednim vozilom spremni za pomoć na poplavom ugroženom području u Zagrebačkoj županiji, priopćeno je iz MORH-a.

U pripravnosti je preostalih 700 pripadnika OS RH koji se nalaze se na vojnom poligonu "Slunj", vojarnama "Kamensko" i "Eugen Kvaternik" u Gospiću.

Slovenski ministar obrane Roman Jakič u razgovoru s ministrom obrane RH Antom Kotromanovićem ponudio je pomoć Hrvatskoj u obrani od poplava istaknuvši da su hrvatskim kolegama na raspolaganju slovenske Oružane snage i potrebna oprema, navodi se u MORH-ovom priopćenju.

Zaobalne vode i dalje ugrožavaju sisačko područje, stiže i novi val Savom

Za stanovnike sisačkih prigradskih naselja Žabno, Stara Drenčina, Staro Pračno i Sela ni protekla noć nije bila mirna jer zaobalne vode iz Odranskog polja sve više nadiru i ugrožavaju ta naselja.

"Ta će opasnost potrajati i tijekom današnjeg dana. Pokušali smo zaštititi kuće koliko smo mogli, ali se sada moramo koncetrirati na glavne nasipe. Hrvatske vode prate situaciju u naseljima na lijevoj obali Save, pogotovo Svinjičkom, jer na tom području slabi južni retencijski nasip. Otvorili smo kontrolirani preljev u stočnom nasipu retencije Lonjsko polje i ispuštamo vodu u Mokro polje, kako bismo oslabili pritisak na nasip i spasili Svinjičko", rekao je rukovoditelj glavnog Centra obrane od poplava HV-a Zoran Đuroković.

Rekao je da Savom upravo dolazi novi vodni val uzrokovan kišama u Sloveniji te da su nizvodno od Siska u tijeku pripreme za prihvat većih količina vode. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter