Voditeljica porecke Hitne dala ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voditeljica porecke Hitne medicinske pomoci dr. Violeta Kajic slijedila je primjer svog pazinskog kolege i javno dala ostavku, kako je kratko i jasno objasnila, zbog cjelokupne nastale situacije u toj službi.

Zajedno sa svojih 14 kolega, a istaknuto je da ih podržavaju i dvije medicinske sestre koje ce zapoceti s radom 1. prosinca, na konferenciji za novinare u gotovo praznom, još neopremljenom novom prostoru za rad i odmor odlucno je demantirala navode iz izvještaja objavljenog u Glasu Istre s posljednje sjednice poreckog Gradskog vijeca, na kojoj je ravnatelj dr. Ante Ivancic ustvrdio da je standard porecke jedinice HMP-a sporazumom koji su potpisali Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i županijski Zavod za hitnu medicinu, dobrim dijelom vracen u okvire koji su bili na snazi prije reorganizacije od 1. studenog.

- Odgovorno tvrdimo da HMP Porec i dalje radi s pet timova T1, a ne šest, kako je navedeno u clanku. To znaci da ovdje radi 15 djelatnika, i to po pet lijecnika, medicinskih sestara/tehnicara i vozaca, a ne 18, kako stoji u novinama. Nocu radi još jedna medicinska sestra/tehnicar iz saniteta Istarskih domova zdravlja kako vrata ne bi bila zakljucana. Iz toga je jasno vidljivo da spomenuti sporazum od 23. studenog nije zaživio u stvarnosti i iskreno se nadamo da nikad ni nece, iznijeli su djelatnici.

Složno su istaknuli da u potpunosti podržavaju dopis koji je Županiji upucen 7. studenog s potpisima poreckog gradonacelnika i svih nacelnika bivše Poreštine, u kojemu se traži "žurno interveniranje u ekipiranost jedinice HMP-a Porec u vidu nadopune drugim timom T1, a minimalno T2. U stvarnosti to znaci da bi na HMP-u 24 sata dnevno dežurala dva puna tima T1 s lijecnicima te bi, kad je jedan od njih na terenu, drugi bio spreman krenuti na slijedecu hitnu intervenciju u roku od jedne minute od prijema poziva. Na taj nacin ne bi trebalo cekati da lijecnik i vozac koji su doma u pripravnosti, i stanuju van grada, dodu u stanicu, presvuku se i uzmu opremu, pa tek onda krenu na intervenciju.

Zbog svega navedenog peticija ce se potpisivati i na Poreštini. Zasad je to moguce uciniti na Internet stranici peticija.hitna-pazin.org, a uskoro ce se znati kako to uciniti i na javnim mjestima. (Kristina FLEGAR)

Potpisivanje peticije za hitnu i u Labinu


Peticija za osnivanje dodatnog tima Hitne medicinske pomoci sa sestrom ili tehnicarom i vozacem (T2) pocet ce se u utorak potpisivati u Labinu, potvrdila nam je Anamaria Cnappi, jedna od organizatorica.

Od nadležnog ministarstva, Županije, Grada te opcina Raša, Kršan, Sv. Nedelja i Pican tražit ce zapošljavanje po pet medicinskih sestara ili tehnicara i vozaca, cime bi se, uz trenutno dežurstvo kompletne ekipe s lijecnikom (T1), osigurao i cjelodnevni rad tima T2.

Aktivisti ce potpise gradana prikupljati od 9 do 16 sati ispred tržnice i na starogradskom trgu u Labinu te na placi u Raši. Zahtjev ce se, usto, moci potpisati u nekoliko kafica i trgovina u Labinu, Rapcu i Nedešcini te putem internetske stranice www.peticija.hitna-pazin.org. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter