Vodice: Policija uhitila zadarskog bjegunca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetdvogodišnji bjegunac iz zadarskog zatvora Ivan Makijenko predao se šibenskoj policiji oko 18.40 sati, izvijestili su iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Policiji je, doznaje se, predao i pištolj koji je nosio sa sobom.

Mladi bjegunac iz zadarskog zatvora se predao nakon pregovora s policijom, koja ga je okružila na Jadranskoj magistrali kod skretanja za Vodice. Više od dva sata mladić je sjedio u automobilu, a tražio je i nazočnost novinara.

Priveden je do okončanja obrade, a potom će biti vraćen u zatvor.

Dvadesetdvogodišnji zatvorenik Ivan Makijenko pobjegao je u četvrtak skokom kroz prozor s Odjela neurokirurgije u zadarskoj Općoj bolnici. Makijenko je na svom facebook profilu iz Zagreba objavio kako je pobjegao jer su ga čuvari u zatvoru maltretirali.

Javio se na Facebooku

Kako smo ranije pisali, bjegunac iz zadarskog zatvora, 22-godišnji Ivan Makijenko, nakon skoka kroz prozor u četvrtak na noć s prvog kata Odjela neurokirurgije u OB Zadar, sklonio se u Zagrebu. Mladić je to objavio na svom Facebook profilu, a ujedno je i poručio da se želi predati u nazočnosti svog odvjetnika.

Policiji je poručio: "Neće me živa uhvatiti. Predat ću se u pratnji svoga odvjetnika, kad se razotkrije što rade po zatvorima!"

- Imam sve. U zatvoru se maltretira. Iživljavaju se nad zatvorenicima i zato sam pobjegao. To objavite u vijestima, rekao nam je mladić koji, iako na slobodi, nije odavao dojam sretne osobe. Štoviše, njegov status na ovoj društvenoj mreži bio je: "tuga i cuga". Makijenko je, podsjetimo, u zadarskom zatvoru izdržavao 2,5-godišnju kaznu zbog razbojničke pljačke u Konzumovoj trgovini u Osijeku. To je počinio s dvije godine starijim mladićem, a obojica su priznala krivnju. Iza rešetaka je bio još od svibnja prošle godine. Odrastao je u Gornjem Karinu, a sa zakonom se "zakačio" još kao maloljetnik zbog čega je neko vrijeme proveo i u maloljetničkoj kaznionici u Turopolju.

U međuvremenu je dovršena istraga vezana uz okolnosti događaja i eventualnu stegovnu odgovornost 47-godišnjeg pravosudnog policajca kojom je utvrđeno da je on postupio profesionalno. Dakle, stegovnog postupka protiv njega neće biti, a vjerojatno ni protiv ravnatelja zadarskog zatvora Denisa Skitarelića.

Iz nesvjesti na slobodu

U zadarsku bolnicu Makijenko je dospio u srijedu poslijepodne nakon što je u ćeliji izgubio svijest i pao zbog bolesti iz djetinjstva. Priliku za bijeg našao je oko dva sata u noći kad je nad njim bdio samo jedan policajac, 47-godišnjak.

Bijeg nije grijeh

– Utvrdili smo da nije bilo propusta u postupanju pravosudnih policajaca u Zadru, rekao je novinarima jučer zamjenik pomoćnika ministra i ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ivica Šimac, pojasnivši da bijeg nije kazneno djelo, osim ako se pri bijegu ne počini neko drugo kazneno djelo. (Suzana BANDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter