Vodice: Medvjed usred dana rastrgao ovcu

Medvjed snimljen foto kamerom postavljenom kod hranilišta
Medvjed snimljen foto kamerom postavljenom kod hranilišta

- Medvjed je rastrgao ovcu usred bijela dana, svega pedesetak metara od sela, a nestala su i četiri janjca, požalio se 75-godišnji Milan Ribarić iz Vodica, sela u pograničnom području laniške općine, nedaleko od granice sa Slovenijom. Prije tri godine na približno istoj lokaciji stado ovaca u nekoliko je navrata napao i čopor vukova. Milan je doslovno očajan, oduvijek se bavi stočarstvom, no nastave li se ovakvi napadi, rasprodat će cijelo stado. Nakon medvjeđeg pohoda ostala mu je 21 ovca i petnaest janjaca.

Stalno obitava u lovištu Ćićarije

- Ovce su preko noći u štali, a danju na ispaši, ispod stabala u hladu, tamo sam i pronašao rastrganu ovcu, rekao nam je Milan. U Vodicama ima dvanaest stalnih stanovnika i još najmanje toliko vikendaša koji povremeno dolaze u selo. Ovčarstvom se uz Milana bavi još jedan mještanin koji ima stado od petnaestak ovaca. Milan se prisjeća da je šezdesetih godina prošlog stoljeća na obroncima u okolici Vodica paslo tisuću i sto ovaca, a sada ih je svega pedesetak.

- Imam malu mirovinu pa si kućni budžet malo podebljam prodajom janjaca, rekao nam je Milan.

Da je riječ o medvjeđem napadu potvrdio je i lovočuvar Lovačkog društva "Ćićarija" Lanišće Renato Šverko koji je obavio uviđaj i utvrdio da je ovci rastrgana utroba. Medvjeda je, nedaleko obližnje hranilice, prije nekoliko dana vidio i jedan lovac.

Procjenjuje se da je na istarskom krasu, u lovištu od oko 14.000 hektara površine, od deset do petnaest primjeraka smeđeg medvjeda. Radi se o divljači koja, iako ima veliki radijus kretanja u potrazi za hranom, stalno obitava u lovištu Ćićarije, odnosno brloži se. Lovačko društvo "Ćićarija" stoga jedino u Istri ima medvjeda u lovno gospodarskoj osnovi i ujedno jedino ima mogućnost njegova odstrela. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter