Vodič za turiste koji traže puno dublje iskustvo

S lijeva: Jakovljević, Bušelić, Jelenić i Afrić Rakitovec (M. MIJOŠEK)
S lijeva: Jakovljević, Bušelić, Jelenić i Afrić Rakitovec (M. MIJOŠEK)

Danas je na konferenciji za novinare održanoj u Domu mladih u Vodnjanu predstavljen turistički alternativni vodič - "Izlet u sveto" čiji je autor vodnjanski župnik Marijan Jelenić. Ilija Jakovljević, fažanski župnik je naglasio da ovo nije samo alternativni vodič već geneza svih vodiča, a da je Jelenić pionir u otkrivanju sakralnog turizma. Naglasio je da se ovom knjižicom vodnjansko blago prezentira na adekvatan načina i da je sada prilika da se od Vodnjana stvori atrakcija koja će biti poznata u čitavom svijetu.

Na predstavljanju vodiča je Marija Bušelić rekla da je ova knjiga napisana radi razvoja istarskog gospodarstva te ukazala s kojim se sve problemima suočava današnje čovječanstvo. Spominjala je plemena u Brazilu, studente iz Pule, turiste koji putuju svijetom… Kristina Afrić Rakitovec je ukazala da je intencija knjige da turistima ponudi puno dublja iskustva nego površno razgledavanje.

- Na stotinjak stranica zabilježena je povijest Istre s naglaskom na ljude koji su tražili Isusa Krista, naglasila je Afrić Rakitovec. Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović rekao je kako sakralni turizam ima veliku perspektivu, a da će vodič Marijana Jelenića služiti svima nama. Saborski zastupnik Anton Kliman je zaključio kako možda nismo ni svjesni što baštinimo u ovoj našoj regiji.

Najavljujući obilježavanje 805. obljetnice Župe i blagdana sv. Blaža, zaštitnika Vodnjana, Jelenić je najavio da će od petka, 3. veljače biti izloženo 666 relikvija. Rekao je da planira prijevod vodiča na engleski jezik, ali im je prepreka to što nema potrebnih 50.000 kuna.

Zaključio je kako ovaj vodič nije ograničen samo na Vodnjan već obuhvaća područje čitave Istre, Hrvatske te šire od toga. U zaključku je najavio izradu virtualne skripte, ali tek kada prikupe četiri milijuna kuna. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter