Vodič za razvijanje poticanja tjelesne aktivnosti mladih

(Arhiva)
(Arhiva)

U travnju će Grad Pula krenuti u novi projekt sufinanciran iz EU fondova, Collaborative partnerships pod nazivom Special sports for special people, iz već poznatog programa Erasmus +, čije je trajanje predviđeno naredne dvije godine. Projekt za svrhu ima usvajanje vodiča u kojem će se razviti metodološki pristup poticanja tjelesne aktivnosti i zdravog ponašanja među mladima.

Ciljana skupina mladi od 14 do 18 godina

Kako nam pojašnjava Kristina Fedel, voditeljica Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike, projektom su previđene dvije osnovne aktivnosti. Prva je izrada vodiča za sportske trenere, povjerenike, suce i delegate te osobe koje rade s mladima (učitelje i edukatori). Metodološki pristup vodiča usredotočit će se na poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog ponašanja među mladima kojima nije u navici aktivni stil života i ne mogu si priuštiti redovnu sportsku aktivnost. Druga aktivnost je izrada tri obrazovne cjeline koje sadrže praktične aktivnosti koje se primjenjuje na brojnim sportovima budući da ne ovise o specifičnoj sportskoj aktivnosti ili sportskom objektu. Obrazovne cjeline razviti će grupa stručnjaka koji imaju različita znanja, kompetencije, uloge i profesionalne pozadine te ih koristiti stručnjaci i volonteri različitih kompetencija.

- Učinak ovih obrazovnih kompleta biti će postizanje suradnje na europskoj razini između stručnjaka, partnerskih organizacija i različitih zemalja. Obrazovni kompleti će biti sastavni dio vodiča, a ciljana skupina su mladi od 14 do 18 godina. Početak izrade obrazovnih cjelina planiran je u narednom mjesecu, a planirano trajanje aktivnosti je 9 mjeseci, pojašnjava Fedel Timovski.

U siječnju naredne godine, pak, predviđena je implementacija obrazovnih cjelina na terenu, nakon čega će se dogovoriti završni format vodiča. Osim izrade vodiča i obrazovnih cjelina, u sklopu projekta predviđena je međunarodna radionica za sportske trenere, učitelje, edukatore i osobe koje rade s mladima, koji će raditi sa ciljanom skupinom.

Edukacija o tjelesnim aktivnostima

Obrazovna cjelina Body & Sport usmjerena je prema edukaciji o sportu i tjelesnim aktivnostima za poboljšanje zdravlja i prevenciju bolesti povezanih sa sjedilačkim načinom života, pretilošću, stresom, korištenjem dopinga i podizanje svijesti o dodacima prehrani. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter