Vodič pacijentima za samopomoć

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

HZZO je objavio drugo dopunjeno izdanje Vodiča za samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove. Izradili su ga u suradnji s Ministarstvom zdravlja, hrvatskim zavodima za javno zdravstvo i hitnu medicinu, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom udrugom za prava pacijenata i udrugom Europa Donna Hrvatska, s ciljem edukacije i informiranja građana o listi bezreceptnih lijekova u Hrvatskoj, o njihovoj primjeni, o tome što podrazumijeva samopomoć, kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja, uz upute za provođenje kardiopulmonalne reanimacije.

Riječ je o besplatnoj informativnoj brošuri namijenjenoj svim građanima koja će se od idućeg tjedna naći u ugovornim obiteljskim ambulantama, bolničkim hitnim ambulantama i službama za hitnu medicinu. Namjera ovog vodiča je edukacija građana s ciljem rasterećenja hitne službe i spašavanja života u kriznim situacijama kad je potrebna reanimacija. U vodiču su navedeni neki najčešći primjeri hitnih stanja koja bi mogla postati opasna po život ako se ne pruži pravovremena pomoć te je uz broj hitne medicinske pomoći dodan i kratki vodič za provođenje kardiopulmonalne reanimacije koja u mnogim slučajevima spašava ljudski život.

Razlikovanje hitnih i nehitnih stanja je važno jer može znatno smanjiti priljev pacijenata i pritisak na hitnu službu te na tako omogućiti hitnu zdravstvenu zaštitu onima kojima je zaista ugrožen život, a često čekaju u redu zajedno s pacijentima kojima hitna medicinska pomoć uopće nije potrebna.

Samopomoć kao trend postaje sve raširenija pojava i u nas, jer se pomoću lako dostupnih bezreceptnih lijekova mogu vrlo jeftino i učinkovito sanirati manje zdravstvene tegobe. Važna je i vlastita odgovornost prema zdravlju i bolesti, kao i pri korištenju bezreceptnih lijekova. Kako građani često u svojim kućnim ljekarnama posjeduju previše lijekova koji se ne smiju davati bez preporuke liječnika, u brošuri se navodi i sadržaj kućne ljekarne s lijekovima i priborom koji se može i smije koristiti u samoliječenju. Brošuru je potrebno pažljivo pročitati prije uzimanja pojedinog lijeka kojeg nije propisao liječnik ili ukoliko postoji dvojba je li potrebna liječnička pomoć. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter