Vodi prosvjeda izgon iz centra Zagreba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizatora prosvjeda nadomak Markova trga Ivana Pernara Prekršajni je sud pustio na slobodu i izrekao mu je mjeru zabrane približavanja Trgu bana Jelacica, Gornjem gradu i okolnim ulicama, saznajemo sa suda. Ta mjera može trajati dva mjeseca, može biti ukinuta ranije, ali i nakon dva mjeseca preispitana i produžena.

U slucaju da se Pernar samo zatekne na prostoru koji mu je zabranjen, policija o tome treba odmah obavijestiti sud koji ce mu izreci kaznu od tri tisuce kuna. Ako za vrijeme boravka na za njega zabranjenom prostoru napravi prekršaj, prijeti mu i novi postupak i oštrije kazne. Prekršajni postupak protiv Pernara nastavlja se sljedeci tjedan, kada bi svoje iskaze trebali dati policajci.

U Pernarovu Savezu za promjene saznajemo da ce na subotnjem braniteljskom prosvjedu na Trgu bana Jelacica sudjelovati samo ako branitelji pozivaju na ostavku i rušenje Vlade. Savez u subotu ne namjerava ništa organizirati. Ograduju se od nereda koji su izbili u cetvrtak navecer te navode da na njih nitko nije pozivao, cilj je bio miran prosvjed, a nerede je izazvala šacica ubacenih ljudi.

Prosvjed je komentirao zamjenik ravnatelja policije Dražen Vitez, koji je ustvrdio da je policija bila tolerantna te da nije odgovarala sve do trenutka kad su ih prosvjednici izravno napali.

- Upotrijebili smo fizicku snagu i štitove da bismo odmaknuli prosvjednike. Neki mediji navode da je korišten suzavac, što demantiram. Korišten je pepper sprej koji svaki pripadnik interventne policije ima, kazao je Vitez i apelirao na ljude da se suzdrže od izljeva nasilja na prosvjedima.

Nacelnik Policijske uprave zagrebacke Tomislav Buterin kazao je da je u prosvjedima sudjelovalo i pedesetak pripadnika Bad Blue Boysa. "Zamijetili smo neke od njihovih voda koje smo i prije detektirali prilikom nereda na sportskim natjecanjima", kazao je Buterin.

Policijska uprava zagrebacka izdala je priopcenje u kojem tvrdi da je prosvjedovalo petstotinjak ljudi, a vecer prije je navodila od 250 do 300. Lakše su ozlijedena dva prosvjednika i jedna policijska službenica. Za vrijeme prosvjeda razbijeno je vjetrobransko staklo na službenom policijskom automobilu, a oštecena su i dva osobna automobila gradana parkirana u Basaricekovoj i Demetrovoj ulici, polomljen je jedan prometni znak, a zapaljene su tri plasticne kante za smece. Privedeno je 11 osoba, jedna je puštena jer nije utvrden prekršaj, a ostale su zadržane u policiji tijekom noci s cetvrtka na petak.

O neredima na prosvjedu u Zagrebu izvijestili su i inozemni mediji, poput Reutersa, AFP-a, Voice of Russije, turskog Hurriyeta i gotovo svih medija u regiji.


Podijeli: Facebook Twiter