Vodenica na dnu jezera

Nada Putinja, Mihael Cséplö i Mirjana Galant na otvaranju izložbe
Nada Putinja, Mihael Cséplö i Mirjana Galant na otvaranju izložbe

"Ne može svatko biti broj jedan, ali umjetnik čiju izložbu danas otvaramo je baš to: samo on ima člansku iskaznicu Društva likovnih stvaratelja Pazina s rednim brojem jedan!", istaknula je Nada Putinja, današnja predsjednica udruge pazinskih likovnih kreativaca, otvarajući izložbu "Opus" Mihaela Cséplöa. Izložbu je otvorila pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant, ističući autora kao vrijednog i zaslužnog promotora kulturnog amaterizma u Pazinu i šire. Osnivač i dugogodišnji predsjednik društva likovnih stvaratelja Mihael Cséplö zatim je bez mnogo riječi pozvao brojne uzvanike da razgledaju izložbu koja predstavlja cjelovitu kronologiju njegova likovnog života i razvoja.

Ulja na platnu, crteži, pasteli…

Njegove prve izložene slike potječu iz sredine 1950-tih i početka 1960-tih godina, a u tom razdoblju Cséplö je na platnu bilježio poetične trenutke uhvaćene u pejzažu, ali i monumentalne i koloristički snažne reprodukcije povijesnih slika. Narednih desetljeća okupirali su ga istarski motivi, mrtve prirode (kako one klasične tako i one koje prikazuju istarsku tradicijsku baštinu), još kasnije na red su došli urbani pejzaži, pogotovo pazinski, a kako je mijenjao i usavršavao svoju slikarsku tehniku i stilski izričaj, tako se vraćao ranije mu dragim motivima i obrađivao ih na drugačiji način. Osim ulja na platnu zapaženi su i njegovi pasteli, te crteži u tušu u kojima se vrlo detaljistički zapisi stapaju sa vrlo stiliziranim okruženjem, ističući središnji objekt kompozicije, najčešće neku staru zgradu, mlin, ulicu ili dio sela. U tom je ciklusu posjetiteljima izložbe pažnja posebno zapela za crtež jedne neobične vodenice s dva usporedna vodenička kola, za koju se saznalo da više ne postoji, odnosno da se danas nalazi na dnu akumulacijskog jezera Butoniga.

Šezdeset godina stvaranja

Izlažući slike nastale dakle u razdoblju od 1955. do 2015. godine, Mihael Cséplö zaokružio je šezdeset godina svog likovnog stvaranja, ali je, upotpunjujući njegovu osobnost i četiri desetljeća angažmana u Društvu likovnih stvaratelja, oplemenjena i nekim dodacima: papirnatim i digitalnim izdanjem "Riznice uspomena", svojevrsnog kataloga ili kronike Društva kojeg je Cséplö godinama vodio marljivo sakupljajući svaki pisani i tiskani trag o radu Društva, o njegovim izložbama, gostovanjima, članovima, priznanjima i slično. Izložba u LG Galeriji ostaje otvorena do 15. listopada. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter