Vodeni valovi na rijekama zbog topljenja snijega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskim vodama uskoro očekuju vrh vodenog vala rijeke Kupe na području Karlovca, a prognoze govore da on neće premašiti 800 centimetara i da uz provedbu mjera obrane od poplava neće biti većih poteškoća na području grada.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je da su na području Karlovačke županije ugrožena naselja uz rijeke Kupu i Mrežnicu, čiji vodostaji trenutno stagniraju te uz rijeku Koranu koja je u porastu.

U porastu je i rijeka Una te je moguće proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava na području Hrvatske Kostajnice, a u Hrvatskim vodama ne očekuju uvođenje mjera obrane od poplava na rijeci Savi u Zagrebu i cijelom nizvodnom području.

Na području Like i Gorskog kotara došlo je do naglog dotoka velikih količina vode u vodotoke i formiranja vodenih valova na rijekama Kupi, Mrežnici, Dobri, Korani, Uni, Lici, Gacki i njihovim brojnim manjim pritokama te su proglašene mjere obrane od poplava i na područjima malih slivova. 

I nadalje su u porastu rijeke Lika i Gacka koje zbog velikih protoka ne mogu otjecati prema Jadranskom moru te dolazi do porasta vodostaja na području Kosinja, pa se očekuje daljnji porast vodostaja u Kosinjskom polju.

Do naglog dotoka velikih količina vode u vodotoke i formiranja vodenih valova došlo je zbog velike količine snijega kojeg je u proteklih tjedan dana palo od 50 do 170 centimetara, a zadnjih je dana naglo zatopljenje počelo otapati veće količine snijega. Uz to su, u proteklih 48 sati na području Like i Gorskog kotara pale obilne kiše, od 75 do 150 milimetara.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter