Vodeni val: Vodostaji Drave i Dunava u opadanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodostaji Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine u laganom su opadanju, no opasnost je i dalje prisutna, posebice u Donjem gradu u Osijeku i vikend naselju Karašica, izjavio je Zoran Đuroković, voditelj Glavno centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Vodostaj Drave kod Osijeka koji je bio dosegnuo plus 514 centimetara, sada je za oko pet centimetara niži, a vodostaj Dunava kod Batine iznosi plus 749 cm, što je za 15 centimetara manje nakon što je u Hrvatsku kod Batine ušao veliki val Dunava iz Mađarske u čevrtak navečer.

U Donjem gradu u Osijeku noćas je došlo do manjih problema i procjeđivanja vode, no nadležne ekipe na terenu, od vatrogasaca, Hrvatske vojske i svih ostalih uspješno su otklanjale probleme.

Ondje su i dalje neprestana dežurstva, a ukupno je u obrani od poplave u Osječko-baranjskoj županiji i dalje uključeno oko tri tisuće osoba, među kojima je tisuću pripadnika Hrvatske vojske, rekao je Đuroković.

I dalje je kritično u vikend naselju Karašica, gdje su izgrađeni privremeni nasipi budući da se radi o nebranjenom području, ali se želi zaštiti imovina ljudi koji tamo stalno živi, njih 200-tinjak.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić prije tri dana izdao je nalog da se sve osobe koje nisu radno sposobne ili su bolesne, njih 30-tak evakuira, ali oni to odbijaju.

Župan Šišljagić i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić posjetili su danas brodom Hrvatskih voda vikenda naselje Karašica, do kojeg se može doći jedino vodenim putem. Upozorili su stanovnike koji ne žele napustiti to  ugroženo naselje da to čine na vlastitu odgovornost.

Šišljagić je naglasio kako je situacija i dalje opasna, premda je sve pod nadzorom, te ostaju na snazi sve mjere, između ostalih i izvanredno stanje za područja ugrožena poplavom u Osječko-baranjskoj županiji koje je proglasio prije pet dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter