Vodeni val na Dunavu stiže danas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki vodeni val danas oko podneva bi mogao bi ući u Hrvatsku i doći do Dunava kod Batine, ali kako ističu u Hrvatskim vodama očekuje se da će biti nešto slabijeg intenziteta, rekao je osječko-baranji župan i predsjednik Kriznog stožera zaštite i spašavanja Vladimir Šišljagić na današnjoj konferenciji za novinare.

Sve pripremne radnje su odrađene na vrijeme i sve službe su u stanju pripravnosti jer se uvijek treba pripremati i za najcrnje varijante, rekao je. Dodao je kako je kako su u Zračnoj luci Klisa u pripremi dva helikoptera, te da je angažirano oko tisuća pripadnika Hrvatske vojske koji su već nekoliko dana radili na učvršćivanju nasipa i spremni su za sve potrebne akcije.

Šišljagić je izvijestio kako je sinoć došlo do određenih problema u Donjem gradu u nekoliko ulica koje se nalaze na najnižem mjestu uz Dravu, te da su izbile podzemne vode. Dežurne ekipe vatrogasaca s cisternama ispumpavaju vodu, a spremne su i dalje intervenirati ako zatreba, jer je za očekivati da će podzemne vode u Osijeku na nekim lokacijama poplaviti podrume kuća. Dodao je kako je i poplavljena šetnica na lijevoj obali Drave, istaknuvši kako se to inače događa za viših vodostaja.

"Jučer sam obišao s djelatnicima Hrvatskih voda i ostalima koji sudjeluju u obrani od poplava, cijeli nasip koji brani Baranju, od Kopačeva do Batine te se uvjerio u stabilnost i sigurnost obrambenog sustava" rekao je.

Jutrošnji vodostaj Dunava kod Batine iznosio je plus 768, kod Vukovara plus 690, a vodostaj Drave kod Osijeka iznosio je plus 488, rekao je Šišljagić, dodavši kako je i dalje prisutna tendencija rasta vodostaja.

Župan Šišljagić jučer u 11.30 sati proglasio je izvanredno stanje za područja ugrožena poplavom u Osječko-baranjskoj županiji. (Hina)

Vrh vodenog vala u Vukovaru u subotu

Direktor Hrvatskih voda za sliv Drave i Dunava Siniša Kukić rekao je danas da je Vukovaru učinjeno sve što se može u obrani od vodnog vala Dunavom koji će kroz taj grad prolaziti u subotu, ali da apsolutna sigurnost ne postoji. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter