Vodeni prostori i koze s karakterom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvoje mladih istarskih likovnih umjetnika Martina Herak iz Poreca i Puljanin Vedran Šilipetar predstavljaju svoje radove u grožnjanskoj galeriji Fonticus. Samostalna izložba Martine Herak nazvana "Agua/Voda" i Vedrana Šilipetra "Koza" otvorene su pred brojnom publikom, a predstavio ih je voditelj Fonticusa i kustos izložbi Eugen Borkovsky.

Herak je iz videoradova i muzickih spotova nastalih u promotivne svrhe izdvojila sekvence, situacije i pojedine slike te ih plasirala kao seriju fotografija, što je postavljeno na prvom katu galerije i "uokvireno" donjim rubljem zakacenim štipaljkama na štrik. Šilipetar je na donjoj etaži publici ponudio artisticki razradene motive domacih životinja.

Ciklus Herakove inicira prepoznavanje, uživljavanje, podsjecanje na naše vlastite snove. Radovi se doimaju poput scena iz snova - oslobadanje tijela, let, bestežinsko stanje. Niz fotografija progovara o tjelesnosti uskladenoj s meditativnošcu, motivi su zaustavljeni u nekom pasivnom ili zacudnom pokretu, objasnio je Borkovsky.

Šilipetrove radove nazvao je "koze s karakterom" i istaknuo da njegov likovni projekt odiše svojevrsnim fetišizmom u oblikovanju, ali i prema lokalnom odredenju životinje koju uzima u žižu interesa.





Martina Herak je diplomirala modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu 2006. i poslovnu školu Experta na smjerovima odnosi s javnošcu i voditelj elektronickih medija. Prošle godine  upisala je i magisterij na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer modni dizajn. Od 2006. radi kao novinarka, prvo na NIT-u, pa na Novoj TV, a sada na Croatian Music Channelu. Dosad je izlagala na cetiri skupne i tri samostalne izložbe.

Vedran Šilipetar je završio Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo. Osim slikarstvom, skulpturom, stripom i grafikom, bavi se i likovnom kritikom te objavljuje u Glasu Istre. Clan je HDLU-a Istre. Izlagao je grupno i samostalno u Labinu, Premanturi, Puli, Rijeci, Vodnjanu, Zagrebu te Italiji i Njemackoj. Bavi se popularnom glazbom pod pseudonimom Mor Roll, a objavio je album "Gori svijet".


Podijeli: Facebook Twiter