Vodena bujica s Vodnjanske ceste potopila kuće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neprospavana noć u hladnoj i prljavoj vodi do koljena. Sate s ponedjeljka na utorak uz zvuk crpki za vodu probdjeli su mještani dijela ulice Mala Vala, na ulazu u Valbandon uz Fažansku cestu, uslijed poplave koja ih je zadesila nakon prekjučerašnje katastrofalne kiše.

Poplavljeni dio tog naselja s 20-ak kuća, od kojih su ozbiljno ugrožene njih osam, posjetili smo u ponedjeljak navečer, tijekom prvog mraka, ali i u utorak ujutro. Na terenu smo zatekli brojne ogorčene mještane, kojima je silna voda uništila imovinu, ali i djelatnike fažanskog Komunalca i pripadnike DVD-a Fažana. Tijekom noći pomoć su pružili i pulski vatrogasci jer, kako kažu lokalni dobrovoljci, njihova pumpa na bi izdržala cijelu noć.

No, opći je dojam na terenu da su stanovnike Valbandona, izuzev lokalnih snaga, svi zaboravili s obzirom da je pažnja javne vatrogasne postrojbe u ponedjeljak bila usmjerena na pulsko područje, odnosno Vodnjansku cestu i Kapelere, te na Galižanu.

K tome, najzanimljivije je što ovo naselje, a priče mještana potvrđuju i vatrogasci, nije poplavilo zbog same kiše nego zato jer se na njega obrušila vodena bujica s Vodnjanske ceste. U ponedjeljak navečer mještani su dodatno strahovali i da će pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Pule, uslijed ispumpavanja Vodnjanske ceste, i još više potopiti Malu Valu, a u suprotno su ih teško mogle uvjeriti tvrdnje vatrogasaca da se to neće dogoditi. Sve je to dovelo i do žustre rasprave između mještana i pripadnika JVP-a na čelu s voditeljem smjene Branislavom Perkovićem.

- Nije istina da se Vodnjanska ispumpava tako da se voda baca na drugu stranu ceste prema vama. Sve su to prirodni tokovi, i njima je stigla voda do vas. Na Kapelerima ispumpavamo vodu u kanalizacijski otvor Herculanee. Ovdje u Valbandonu je jedino mjesto gdje pumpamo vodu preko ceste, uvjeravao ih je Perković, a vatrogasci su nudili i da svojim teretnim vozilom odvedu mještane, one koji su bili najglasniji u ocjenama da se ne čini dovoljno da se isuši naselje, na Vodnjansku cestu kako bi ih uvjerili da im ne prijeti opasnost od vatrogasaca. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter