Vodeci smo u svijetu po broju doniranih organa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na skupštini Hrvatske donorske mreže održanoj u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli, na kojoj su rezimirane prošlogodišnje aktivnosti, najviše je pažnje dano cinjenici da je Hrvatska postala prva zemlja u svijetu po broju donora i doniranih organa.

- Izuzetno smo ponosni na cinjenicu da je Hrvatska, s 34,9 donora na milijun stanovnika, zauzela prvo mjesto na ljestvici, pretekavši tako Španjolsku i Portugal. Hrvatska se popela na svjetski vrh iako smo još 2000. godine imali manje od tri donora na milijun stanovnika, rekao je predsjednik Hrvatske donorske mreže dr. Nikola Žgrablic, anesteziolog u pulskoj Opcoj bolnici.

Dodaje da se Istra može pohvaliti s lanjskih pet donora (statisticki 30 donora na milijun stanovnika).

- U pulskoj bolnici obavili smo pet multiorganskih eksplantacija gdje je donirano deset bubrega, pet jetra i jedno srce. U Hrvatskoj je istovremeno presadeno 413 organa i to 239 bubrega, 124 jetra, 38 srca i 12 gušterace. To je daleko najbolji rezultat ikad i prvi put smo prvi u svijetu, naglasio je dr. Žgrablic.



I ove ce godine, dodaje, nastaviti edukaciju o doniranju organa i promidžbu donorstva, organiziranju predavanja za srednjoškolce te distribuciju donorskih kartica koju je pokrenula upravo pulska grupa lijecnika i osnivaca Hrvatske donorske mreže.

- Izuzetno smo ponosni što smo kao vodeci clanovi europske organizacije transplantacijskih koordinatora (ECTO) u listopadu ove godine domacini kongresa ECTO-a koji ce se održati u Dubrovniku. Upravo ce organizacija tog kongresa ove godine biti predmet naših najintenzivnijih aktivnosti. Naravno da smo i dalje u Eurotransplantu zahvaljujuci kojem su sve osobe koje su godinama bile na cekanju odmah došle u sam vrh europske liste i vrlo brzo dobile organ. Sada mi vracamo uslugu, punopravna smo clanica i, eto, najbolji u svijetu, a ne samo Europi, istaknuo je dr. Žgrablic.
(S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter