Vodeći intelektualci iz regije o ostavštini Mirka Kovača

Program su najavili Seid Serdarević, Slobodana Matić Kovač i Dubravka Svetličić (N. O. R.)
Program su najavili Seid Serdarević, Slobodana Matić Kovač i Dubravka Svetličić (N. O. R.)

"Drugi po redu Dani Mirka Kovača, koji će se odvijati od 1. do 4. listopada okupiti će u Rovinju vodeće intelektualce iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji će na osnovi intelektualne, književne i moralne ostavštine Mirka Kovača, jednog od najvažnijih pisaca druge polovine 20. i početka 21. stoljeća, raspravljati o suvremenim temama upravo iz ideja koje proizlaze iz njegova rada, istaknuo je Seid Serdarević, programski direktor Dana Mirka Kovača na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Rovinju.

Seid Serdarević, kao i Slobodana Matić Kovač, predsjednica Udruge Mirko Kovač, s velikim su entuzijazmom govorili o uspješnom ustanovljenju Nagrade Mirko Kovač.

Anonimni donator osigurao vrijedne nagrade

- Posebno veseli to što je Udruga Mirko Kovač uspješno ustanovila Nagradu Mirko Kovač, koja će se ove godine prvi put dodijeliti u četiri kategorije-  za najbolji roman, najbolju knjigu eseja, najbolju knjigu mladoga autora i najbolji scenarij po snimljenom filmu. Ovogodišnji su dobitnici Nagrade Mirko Kovač Oto Horvat za roman "Sabo je stao", Svetlana Slapšak za knjigu eseja "Leteći pilav", Dragan Markovina za knjigu mladoga autora "Između crvenog i crnog" te Vuk Ršumović za scenarij za film "Ničije dete". Nagrada u svakoj kategoriji iznosi pet tisuća eura, i osigurana je donacijom osobe koja želi ostati anonimna, pojasnio je Serdarević, objasnivši i da je anonimni donator osigurao potrebiti novac za slijedećih pet godina.

Govoreći o samom programu, Serdarević je naglasio i da su ovogodišnji  Dani Mirka Kovača posvećeni odnosu politike i književnosti.

Na četiri okrugla stola raspravljat će se o važnim i aktualnim temama, od kojih je u svjetlu izbjegličke krize posebno zanimljiva ona o egzilu i pod nazivom "Grob u tuđini - Egzil kao sudbina i prokletstvo", o čemu će s početkom u 18 sati, 2. listopada u rovinjskom Multimedijalnom centru govoriti  Oto Horvat, Dragan Markovina, Igor Štiks, Nenad Popović, Gavrilo Grahovac i Novica Milić, istaknuo je Sead Seradrević i dodao da će se na Danima Mirka Kovača dogoditi  i neformalni susret ministara kulture Hrvatske Berislava Šipuša, Srbije Ivana Tasovca i Crne Gore Pavla Goranovića.

Od Lucića&Dežulovića do Mikija Manojlovića

Inače, program i samo svečano otvorenje, ove iznimne  književne manifestacije započet će u četvrtak 1. listopada,  kada će u rovinjskom MMC-u u 19 sati gostovati Predrag Lucić i Boris Dežulovića s Melodijama rulje i elite. 

Petak je, opet u znaku okruglih stolova. U 11 sati u MMC-u započinje okrugli stol pod nazivom "Vječita robija - Književnost i politika od Hamsuna do Houellebecqa" na kojem će govoriti Aleš Debeljak, Enver Kazaz,  Branko Kukić, Tomislav Brlek, Predrag Lucić. U 13 sati u istom se prostoru nastavlja i okrugli stol pod nazivom "Elita gora od rulje - Današnje elite i njihov odnos prema kulturi", o čemu će raspravljati Milan Rakovac, Boris Dežulović, Gordana Nonin, Božidar Koprivica, Svetlana Slapšak i Nedžad Ibrahimović. U 18 sati, dogodit će se već najavljen okrugli stol "Grob u tuđini - Egzil kao sudbina i prokletstvo". Bogat programski dan završava u kazalištu "Gandusio" projekcijom filma "Ničije dete" Vuka Ršumovića u 20 sati, nakon čega slijedi i razgovor s autorom.

"Ugašeno svjetlo u europskoj krčmi - Nacionalizmi danas kao književna činjenica" naziv je posljednjeg okruglog stola, koji će se u subotu, 3. listopada, s početkom u 11 sati upriličiti u MMC-u . Sudjeluju: Miljenko Jergović, Filip David, Laszlo Vegel, Borka Pavičević i Katarina Luketić. U 19 sati u kazalištu "Antonio Gandusio" upriličit će se ceremonija dodjele nagrada "Mirko Kovač", a potom i izvesti monodrama po motivima eseja iz knjige "Europska trulež" Mirka Kovača, koju dramaturški potpisuje Filip David, a uprizoruje glumac Predrag Miki Manojlović.

Drugi Dani Mirka Kovača održavaju se u organizaciji Udruge Mirko Kovač i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rovinj. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter