Vode ima dovoljno i za kolovošku špicu

Butoniga na koti od 39,77 metara nad morem (G. Č. Š.)
Butoniga na koti od 39,77 metara nad morem (G. Č. Š.)

Vodoopskrba je stabilna, svi izvori kao i akumulacija Butoniga su izdašni, kaže direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina.

- Ne očekujemo nikakve probleme, ni tijekom sezone ni kasnije. Vode ima dovoljno i za kolovošku špicu kada potrošnja prosječno zna doseći 1.350 litara vode u sekundi, čak i za maksimalnu špicu od 1.440 litara vode u sekundi koja je zabilježena u kolovozu 2011. godine, uvjerava nas ona.

Na izdašnost izvora i akumulacije Butoniga utječu povoljne hidrološke prilike, tako je na mjernoj postaji Butoniga tijekom prošle godine palo 805 litara vode po četvornom metru, a već u prvih šest mjeseci ove godine čak 625 litara.

Vode će biti dovoljno ne samo zbog izdašnosti izvora već i zbog investicija. U Istarskom vodovodu poučeni prošlogodišnjom sušom i redukcijom, ulagali su u povezivanje izvora.

Potrošnja vode na području djelovanja Istarskog vodovoda, koji opskrbljuje 28 istarskih gradova i općina, uključujući i količine koje se isporučuju Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu Kopar, trenutno iznosi 1.050 litara u sekundi što je u odnosu na isto razdoblje lani gotovo 200 litara manje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter